ÅTERVÄND TILL WEBBSIDAN:http://www.tlig.org/sv/testimonies/churchpos/theodorosII/TYPSNITT STORLEK: NORMAL - STOR

Svenska » Vittnesbörd » Kyrkans hållning » Patriarken av Alexandria och hela Afrika, Theodoros II  »

 

Patriarken av Alexandria och hela Afrika, Theodoros II

Patriarken av Alexandria och hela Afrika, Theodoros II, öppnade dörrarna till sitt patriarksäte i Alexandria, Egypten, i april 2008 med en välkomnande omfamning och höll ett rörande tal i Tronrummet där han officiellt välkomnade Sant Liv i Gud och Vassula. Nedan återges vad han sa:

"Från djupet av mitt hjärta vill jag officiellt välkomna er här i Tronrummet där vi har sällskap av St Markus, aposteln och evangelisten. I morse tog jag emot er i klostret St Savvas som är ett oansenligt kloster som grundades på 300-talet. Idag hälsar jag er officiellt här på vår "patriarkgård", vars historia sträcker sig över 2000 år tillbaka, från Jesu Kristi tid till våra dagar. Vi har, bortsett från aposteln Paulus, vår historia som omfattar de stora apostlarna, vars efterföljare är kyrkans stora fäder. Den historien för oss till vår tid och alltså kan ni se alla patriarker som har utnämnts här i Alexandria till höger och vänster.

Allt detta är vårt arv, framtiden ligger framför oss: för oss innebär det hela den afrikanska kontinenten. Innan jag besteg St Markus tron, var jag missionär i Carmeroon, Sudan, Gabon, Zimbabwe, Mozambique, Malawi, Botswana och Angola. Som missionär lärde jag verkligen känna Afrika: svårigheterna som denna kontinent upplever, dess ofattbara fattigdom. Men vad jag kanske mest mötte under mina resor var att människor sökte - sökte efter Jesu kärlek. Det är därför, Vassula, som jag blev djupt rörd när ni alla sjöng till Jesu Kristi ära för några minuter sedan. Mina tankar gick osökt till alla mina afrikanska barn som också lyfter sina händer till himlen och sjunger på tusen språk om Kristus; Kristi kärlek som vi så desperat behöver. Jag planerar att inom kort att göra en lång resa till Ghana efter att nyligen ha återvänt från Madagascar.

Och nu vill jag välkomna er alla från djupet av mitt hjärta, särskilt dig Vassula, som jag sa i kyrkan i morse, välkommen till ditt landet där du har dina rötter, välkommen till landet där du föddes, och välkomna ni alla som följt med henne. Som man säger här vassula, "Alla som dricker av Nilens vatten glömmer aldrig detta land."

Jag vill också välkomna biskopen från Indien - välkommen käre broder till vårt apostoliska patriarkat. Jag välkomnar munken, dig syster, dig fader och fadern från den romersk katolska kyrkan och säger er alla att vi tar emot er med stor kärlek. Vi älskar er och Jesus Kristus Vår Herre beskyddar oss och älskar oss alla.

Vassula, jag vill tacka dig för denna möjlighet att vara tillsammans med er de närmaste dagarna. Ikväll kommer vi att gå i Vår Herres lidandes fotspår. Imorgon ska vi be inför Hans Minnestavla och vi ska återuppleva hans lidande och uppståndelse i våra hängivet klappande hjärtan. Och den glädjen - det är min önskan - att glädjen över Uppståndelsen och Ljuset måtte vara med oss under livets alla dagar. I Jesu namn vill jag välsigna er och era familjer och glöm inte att Alexandrias och Patriarkatets dörrar alltid kommer att stå öppna för er. Jag tackar er."

Sant Liv i Gud deltar i den Grekisk-Ortodoxa påskfirandet i Alexandria - april 2008

Se video från mötet i Alexandria