TERUG NAAR WEBSITE:http://www.tlig.org/nl/testimonies/other/baruya/LETTERTYPE GROOTTE: NORMAAL - GROOT

Nederlands » Getuigenissen » Andere Eervolle Religies » Directeur Dr. Pranab Kumar Baruya, Boeddhist »

 

Dr. Pranab Kumar Baruya

Uittreksel uit een toespraak bij ...

Hoogeerwaarde Christelijke priesters van de wereld, broeders en zusters, ik ben een ongewone gast onder u, omdat ik een Boeddhistische sociaal-administratieve medewerker ben. U kunt zich dus mijn positie hier indenken. We zijn echter sinds lange tijd geassocieerd met de Christelijke wereld.

In Bangladesh onderhouden we een goede vriendschap en relatie met Christelijke kerken, en we hebben zo vele vrienden verworven. Ik was in de gelegenheid het Vaticaan te bezoeken en tevens Zijne Heiligheid de Paus te begroeten. Hij zegende me en ik was heel onder de indruk van zijn zeer verheven toespraken tijdens de conferentie van Wereldreligie en -vrede in Rome.

Kardinaal Ratzinger bezocht ons klooster in Dhaka. Dus, hoewel ik een Boeddhist ben, heb ik evenzo goede relaties met de Christelijke wereld.

Nu over vrede. Wat is vrede? Graag citeer ik een paar woorden van Boeddha. Hij zei dat iedereen zijn leven liefheeft, het leven is iedereen dierbaar en iedereen vreest straf. Wees een voorbeeld voor anderen, verplaats je in de denkwijze van een ander, dood niet of sla geen enkel schepsel. Als we dit pad volgen en op deze manier leven, is vrede niet iets onredelijks.

Wanneer iemand u in het gezicht slaat, keer hem dan de andere wang toe. Hoe groter het geloof, hoe groter het beeld dat we allen Religieuze Leiders van de wereld zijn, ongeacht of we Hindoes, Christenen, Boeddhisten of Moslims zijn. Laten we samen komen om gezamenlijk na te denken, te eten en te werken. Vrede is hier, vrede is werkelijk hier.

Laat me nog een ding zeggen: vrede is niet in de wereld, vrede is in uw borstzak, vrede is binnen in uzelf. Daar vindt u de vrede. Tot slot wilde ik vooral onze dankbaarheid betuigen aan Vassula. Op een dag vierden we in Bangladesh ons religieus feest, de Boeddha Purnima, de verjaardag van de Heer Boeddha. We ontmoetten haar in ons klooster. Vassula vergezeld door Catarina en haar man Duleep kwamen naar ons toe en samen voerden we een gesprek. We waren onder de indruk van haar missie, een missie van Vrede, een missie van interreligieuze harmonie. Dat maakte diepe indruk op ons en door haar zijn wij nu hierheen gekomen en maken we kennis met iedereen. Dit is de vriendschap, de broederschap. We moeten elkaar kennen, de religieuze gedachte van een andere religie kennen. Op deze manier kunnen we een goed en perfect mens worden.

Uiteindelijk wilde ik met deze woorden besluiten: laten we geluk delen met mensen die lijden. Laten we leven met mensen die niet in een goede en perfecte condities verkeren.

Laten we met hen leven in vrede en geluk, laat er Vrede zijn, laat alle levende wezens in Gehoorzaamheid leven.

Dr. Pranab Kumar Baruya, Hoofd
Secretaris-generaal
Bangladesh Bouddha Kristi Prachar Sangha
Dhammarajika Boeddhisten Klooster