ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/testimonies/churchpos/couto/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Μαρτυρίες » Η Θέση της Εκκλησίας » Επίσκοπος Anil Joseph Thomas Couto »

 

Επίσκοπος Anil Joseph Thomas Couto

Ο επίσκοπος του Δελχί, Ινδία, απευθυνόμενος στους προσκυνητές της ΑεΘΖ το Μάιο του 2005.

Πρέπει να ομολογήσω ότι στην αρχή δεν ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα γι’ αυτό. Είχα ξαναδεί τη Βασούλα στο Δελχί το 1990 πριν γίνω επίσκοπος. Είχα μόλις γυρίσει από τη Ρώμη μετά από τις Οικουμενικές σπουδές μου. Είχαμε μία πολύ ωραία συνάντηση με όλους τους πάστορες και τα λοιπά. Αλλά εκείνη την εποχή δεν το πήρα και τόσο στα σοβαρά, έλεγα ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα. Καθώς όμως άρχισα να διαβάζω τα γραπτά της, τα μηνύματα και ούτω καθεξής, είπα ότι είναι αληθινή, είναι πραγματική, και είναι ένας δρόμος προς την Ενότητα. Όπως διάβαζα χθες, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο Μετάνοια, Ταπεινότητα, Αγάπη και το να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε ο ένας τον άλλο στο επίπεδο της καρδιάς, και αυτό μπορώ να το προσέξω.

Συμβαίνει εδώ και τέσσερις μέρες για πρώτη φορά στη ζωή μου και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο βιώνουμε πολλοί από μας. Για πρώτη φορά στη ζωή μας λάβαμε τη Θεία Ευχαριστία μαζί: Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Αγγλικανοί, και ούτω καθεξής. Φυσικά, λέγαμε ότι οι υπόλοιπες Προτεσταντικές ομάδες δεν ήταν εκεί και πώς, αν ήταν εκεί, θα είχαν επίσης λάβει τη Θεία Ευχαριστία. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να τους συμπεριλάβουμε στο επόμενο προσκυνηματικό ταξίδι, εστιάζοντας στο Λόγο του Θεού. Και βλέποντας πώς ο Λόγος του Θεού, η πίστη μας στον Ιησού Χριστό και η χριστιανική εμπειρία μας της μαθητείας μπορεί να μας συνενώσει όλους, πιστεύουμε ότι θα τους οδηγούσε στη Θεία Ευχαριστία και στην καθολική παράδοση που μοιραζόμαστε όλοι και όχι μόνο οι Ρωμαιοκαθολικοί. Θα τους οδηγούσε σε πλήρη κατανόηση του τι είναι η Εκκλησία και στην όλη παράδοση της Εκκλησίας.

Έτσι, αυτό μπορεί να είναι το σχέδιό μας για το επόμενο προσκυνηματικό ταξίδι. Να συγκεντρωθούμε για να φέρουμε τους άλλους που δεν πιστεύουν στη Θεία Ευχαριστία ως το κέντρο της Ενότητας. Όμως σίγουρα πιστεύουν στο Λόγο του Θεού ως το κέντρο της Ενότητας. Είμαι σίγουρος για όλους μας, ο Λόγος του Θεού είναι το θεμέλιο. Το καταλάβαμε αυτό στο Δελχί όταν ο Άγιος Πατέρας μας Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ πέθανε και τελέσαμε μία οικουμενική θεία λειτουργία για να προσευχηθούμε. Συγκεντρώσαμε τόσους πολλούς και όλοι τους μίλησαν τόσο ωραία για το θάνατο και την Ανάσταση, την πίστη που όλοι μοιραζόμαστε. Έτσι είπαμε, μπορεί να μη γίνεται να ενωθούμε όλοι στη τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, αλλά σίγουρα μπορούμε να ενωθούμε στην τράπεζα του Λόγου του Θεού. Επομένως, μπορούμε να φέρουμε τους Προτεστάντες μαζί μας, και αυτό θα είναι μια ευκαιρία και για μας να μοιραστούμε την κοινή μας πίστη και τελικά να τους φέρουμε στην Ενότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Λοιπόν, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ Βασούλα. Σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες αυτή την ευκαιρία.