ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/testimonies/churchpos/cdf2005/arguelles/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Μαρτυρίες » Η Θέση της Εκκλησίας » Τροπολογίες της Συνόδου του Βατικανού υπέρ της Πίστεως (CDF) 2005 » Αρχιεπίσκοπος Ramon C. Arguelles »

 
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ | ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ CDF | ΕΠΟΜΕΝΟ | ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ PDF

Αρχιεπίσκοπος Ramon C. Arguelles

Αρχιεπίσκοπος της Λίπα, Φιλιππίνες

Πατήστε για μεγέθυνση
Πρόλογος

Οι εκλεκτοί του Θεού δεν είναι απαλλαγμένοι από αμφισβητήσεις. Στο φιλμ “Βιολιστής στη στέγη”, ο Εβραίος πάτερ φαμίλιας, ο πρωταγωνιστής του ωραίου μιούζικαλ, αντιμετωπίζοντας τον διωγμό των Εβραίων της Ρωσίας, απευθύνεται αστειευόμενος στον Θεό: «Κύριε, ξέρω ότι είμαστε ο περιούσιος λαός Σου. Δεν μπορείς πότε πότε να ευνοείς και κανέναν άλλο;» Η Αγία Βερναδέττη της Λούρδης θα προτιμούσε να είναι η οραματίστρια μάλλον κάποια άλλη κοπέλα, παρά εκείνη. Η Βερναδέττη επιβεβαίωνε τη γνώμη της ηγουμένης, που δεν πίστεψε ποτέ την αγράμματη Βερναδέττη. Αν ο Θεός και η Παρθένος Μαρία εξέλεγαν κάποια, θα έπρεπε να είναι κάποια όπως εκείνη, που θα είχε ζήσει όλη της τη ζωή στο μοναστήρι μέσα στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία.

Στην Καινή Διαθήκη, βλέπουμε τον Ιησού να επαινεί τον ειδωλολάτρη και εθνικό εκατόνταρχο που ζήτησε την βοήθεια Του για τον άρρωστο δούλο του. Τα λόγια του: «Κύριε, δεν είμαι άξιος να εισέλθεις υπό την στέγη μου...» έγιναν μια διαχρονική δήλωση που αξίζει να επαναλαμβάνεται κατά τη Θεία Λειτουργία. Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των πλέον ευνοημένων του Θεού, είναι η Μαρία η Μαγδαληνή που έγινε απόστολος για τους Αποστόλους. Μπορεί ο Θεός ακόμη και σήμερα, να χρησιμοποιεί μια μη – καθολική, (ακόμη βαθύτερα αφοσιωμένη από τους περισσότερους καθολικούς, στην Παναγία) και της οποίας ο πρότερος έγγαμος βίος είναι υπό αμφισβήτηση, όχι βεβαίως σαν της Σαμαρείτιδας, μίας ακόμη εκλεκτής του Ιησού που έπρεπε οπωσδήποτε να την συναντήσει το μεσημέρι, κοντά στο πηγάδι του Ιακώβ;

Ο καρδινάλιος Ιωσήφ Ράτσινγκερ έδειξε ευρύτητα πνεύματος, όμοια με του Χριστού, όταν ηγήθηκε την επανεξέταση της περίπτωσης της κας Βασούλας Ρυντέν. Μέσω του π. Πρόσπερο Γκρεχ, συμβούλου της Συνόδου για την Διδασκαλία της Πίστεως, ο καλός καρδινάλιος ζήτησε από την Βασούλα να απαντήσει σε πέντε ερωτήσεις (επιστολή της 4ης Απριλίου 2002) για να διευκρινίσει μερικά δύσκολα σημεία αναφερόμενα στην Ειδοποίηση του 1995, σχετικά με τα γραπτά της Αληθινής εν Θεώ Ζωής, και με τις αναφερόμενες δραστηριότητες της. Οι απαντήσεις, θα βοηθήσουν τα μέγιστα εκείνους που αμφιβάλλουν όπως ο άπιστος Θωμάς, κι έχουν ωστόσο δικαίωμα στην εσωτερική γαλήνη.

Πολλοί θα βοηθηθούν πληροφορούμενοι ότι η Σύνοδος έστειλε στους Προέδρους των Επισκοπικών Συνεδρίων, μια επιστολή με ημερομηνία 7 Απριλίου 2003. Με αυτήν ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ ζητά να του δώσουν πληροφορίες για την κα Ρυντέν και την επιρροή που τυχόν θα είχε στους πιστούς των χωρών του καθενός. Πέντε χώρες απάντησαν αρνητικά, συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς και της δικής μου χώρας, των Φιλιππίνων. Ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ θεώρησε πρέπον να γνωστοποιήσει στους επισκόπους των χωρών αυτών, ότι η Σύνοδος επανεξέτασε την περίπτωση της κας Βασούλας Ρυντέν και ότι είχαν διευκρινιστεί τα ζητήματα τα αναφερόμενα στην Ειδοποίηση που αφορούν στα γραπτά της Αληθινής εν Θεώ Ζωής και στον έγγαμο βίο της. Η τελευταία επιστολή με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2004, ανέφερε στο τέλος τις προαναφερθείσες χώρες.

Ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ, ζήτησε από τον π. Ιωσήφ Αυγουστίνο ντι Νόϊα Ο.Π., υπογραμματέα της Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστεως, να δώσει στην κα Ρυντέν ένα αντίγραφο της επιστολής, ώστε να μπορεί να πληροφορεί όλους σχετικά με την ανταλλαγή των διευκρινιστικών επιστολών. Είμαι πανευτυχής που ο καρδινάλιος Ράτσινγκερ, καθρεφτίζει τελικά την στάση του Αγίου Πατέρα, του οποίου το μεγάλο πάθος και η πιθανή αιτία της ζωτικότητας του και η ενέργεια που εκδηλώνει είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ. Ένα πολύ συγκινητικό γεγονός είναι η επιστροφή του Αγίου Πατέρα από μια επίσκεψη στην Αρμενία. Έφερε μαζί του στην συνοδική αίθουσα, ένα δώρο από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη της Αρμενίας, μία πολύτιμη λυχνία με μια έκκληση για την ενότητα όλων των Χριστιανών.

Ανεξαρτήτως του προτέρου βίου της η κα Ρυντέν μπορεί και είναι ήδη ένα όργανο του Θεού στις μέρες μας για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Θεού, το όνειρο του Αγίου Πατέρα, το όνειρο της Εκκλησίας, το οποίο μπορεί να είναι το σημαντικότερο γεγονός των αρχών της τρίτης χιλιετίας: Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ! Άνθρωποι που όπως η Βασούλα, πάσχουν για την ενότητα των Χριστιανών μαζί με τον Άγιο Πατέρα, χρειάζονται ενθάρρυνση, κατανόηση και προσευχή. Πρόθυμα της τα παρέχω, αν μη τι άλλο συμπράττοντας με τον Άγιο Πατέρα, τον καρδινάλιο Ράτσινγκερ, και πολλές ανώνυμες ψυχές που ειλικρινά επιθυμούν μια ανακαίνιση της Χριστιανοσύνης, μια ανανεωμένη προσπάθεια επανευαγγελισμού, μια ενότητα όλων των Χριστιανών αδελφών. Είθε η Παρθένος Μαρία να μας βοηθήσει να προοδεύσουμε στην ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝ ΘΕΩ ΖΩΗ.

Αρχιεπίσκοπος Ραμόν Κ. Αργκουέλες
30 Σεπτεμβρίου, 2004
107ο Έτος από την κοίμηση της προστάτιδας
της Παγκόσμιας Ιεραποστολής

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ | CDF CONTENTS | ΕΠΟΜΕΝΟ | ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ PDF