ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/spirituality/pilgrimages/pilgrim2005/2005report/2005report-pg6/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Πνευματικότητα » Προσκυνηματικά Ταξίδια και Συναντήσεις  » Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Προσκύνημα 2005 » Αναφορά του Προσκυνήματος  » Αναφορά του Προσκυνήματος - σελ.6 »

 

Ιορδανία

Φτάσαμε λίγο αργότερα από το αναμενόμενο στο ξενοδοχείο Marriott στο Άμμαν. Αν και μερικοί έφαγαν μέσα, πολλοί κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της πισίνας όπου τους περίμενε ζεστό φαγητό. Ήταν ήδη απόγευμα, το σκοτάδι απλωνόταν και έξω φυσούσε ένα κρύο αεράκι, πολύ κρύο πραγματικά. Αυτό ήταν άλλη μια ευκαιρία για χιούμορ αλλά και υπομονή. Οι άγγελοι είχαν προετοιμάσει ένα αστείο για μας: την ώρα που τρώγαμε, ακούγονταν μουσική από τα πολύ δυνατά ηχεία. Ήταν μια επιλογή Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Πρώτα ακούστηκε το τραγούδι, «Winter Wonderland» που το ακολούθησε το «I’m Dreaming of a White Christmas» Υπήρξαν πολλά χαμόγελα καθώς επίσης και ρίγη και την επόμενη ημέρα, μερικά κρυολογήματα! Αυτή είναι μία από τις αναμνήσεις του προσκυνήματός μας. Μερικοί από μας πήγαν έπειτα μέσα και άκουσαν τις ομιλίες των φιλοξενούμενων της Βασούλας. Ένας από αυτους ήταν ο αγγλικανικός Επίσκοπος της Ιερουσαλήμ, ο Αιδεσιμότατος Riah Abu EL-Assal, γνωστή φυσιογνωμία και γνωστός σε μερικούς από τους αγγλικανικούς προσκυνητές μας. Μας τίμησε επίσης με την παρουσία του αλλά και την επίσημη υποδοχή του ο κ. Akel Biltaji, σύμβουλος της Αυτού Εξ. του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ Β΄.

Η Βασούλα με τον Σεβ. Boutros Mouallem, Επίσκοπο της Γαλιλαίας, τον Αιδ. Riah Abu El-Assal, Επίσκοπο της Επισκοπικής εκκλησίας της Ιερουσαλήμ και Μέσης Ανατολής, και ο κ. Akel Biltaji, σύμβουλος της Αυτού εξ. του Βασιλιά Abdullah της Ιορδανίας
Η Βασούλα με τον Σεβ. Boutros Mouallem, Επίσκοπο της Γαλιλαίας, τον Αιδ. Riah Abu EL-Assal, Επίσκοπο, της Επισκοπικής εκκλησίας της Ιερουσαλήμ και Μέσης Ανατολής, και ο κ. Akel Biltaji, σύμβουλος της Αυτού εξ. του Βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας

Ο κ. Biltaji είπε, «είμαι εδώ εξ ονόματος της Αυτού Εξοχότητας του Βασιλιά Αμπνουλάχ Β΄. Σας καλωσορίζουμε στην Ιορδανία! Εδώ ξεκίνησαν όλα. Εδώ είναι το λίκνο της πίστης: βαδίζοντας και ακολουθώντας τα βήματα του Αβραάμ, του Ιακώβ, του Μωυσή, του Ηλία, του Ιωάννη του Βαπτιστή, του Ιησού και του Μωχάμετ. Εδώ είναι που ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ είναι αγάπη για τον ένα Θεό. Αυτό το ταξίδι από ό,τι κατάλαβα, Βασούλα, έχει σχέση κυρίως με την αγάπη, τη συμφιλίωση, την ανεκτικότητα, και την υπομονή, αυτό ακριβώς που χρειάζεται εδώ. Αυτή η γη στην οποία μας κάλεσε όλους να έρθουμε ο Μωυσής, αυτή η γη όπου οι ουρανοί άνοιξαν και διακήρυξαν την Βάπτιση του Ιησού: «Αυτός είναι ο Αγαπημένος Μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός Μου».

«Σας καλωσορίζουμε και θέλουμε επιστρέφοντας να πάρετε μαζί σας και το μήνυμά μας: το μήνυμα του Ισλάμ θέλουμε επίσης να το φωνάξουμε. Το Ισλάμ είναι αγάπη. Είθε να ακούσει ο φιλεύσπλαχνος και πολυέλεος Θεός. Το Ισλάμ είναι έλεος. Για να είσαι Μουσουλμάνος πρέπει να αναγνωρίζεις και τους άλλους. Δεν μπορώ να είμαι Μουσουλμάνος εάν δεν είμαι Χριστιανός κι αν δεν είμαι Εβραίος. Έτσι λοιπόν πιστεύουμε σε αυτό το μέρος του κόσμου. Με το πνεύμα που υπάρχει, τώρα στον καθένα από μας, ας δει ο Κύριος είτε σε μοναστήρι, σε τζαμί, σε ιερό, ή σε συναγωγή, το πνεύμα που εσείς (Βασούλα) φέρνετε μαζί σας και που μπορώ να δω στα πρόσωπά τους, τα χαμόγελα, την αγάπη, από 38 χώρες. Οι πολιτικοί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Η θρησκεία το έκανε. Γί αυτό πρέπει πάντα να μένουμε πιστοί στις αξίες μας.»

Η Βασούλα με τον σύμβουλο του Βασιλιά Αμπνουλάχ της Ιορδανίας
Η Βασούλα με τον σύμβουλο του Βασιλιά Αμπνουλάχ της Ιορδανίας

«Ανήκω σε μια ομάδα, όπως ο Αιδ. Riah (αγγλικανός επίσκοπος). Είμαστε ακόλουθοι του Ιησού του Ναζωραίου. Είναι ο δάσκαλός μας. Και ο Μωχάμετ είναι δάσκαλός μας, και ο Μωυσής είναι δάσκαλός μας. Τους χρειαζόμαστε όλους. Γί αυτό τούτη την εβδομάδα θα είμαι στη Ναζαρέτ, την πόλη μου. Από την καρδιά της Ιορδανίας στο Αμάν, και εξ ονόματος της Αυτού Εξοχότητας, σας ευχαριστούμε που μας ανοίξατε τις καρδιές, το νου και τα μάτια μας. Σήμερα, σας έχουμε πανσέληνο για να μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα. Σας ευχόμαστε ένα χαρούμενο προσκύνημα και ο Θεός να σας ευλογεί.» περισσότερα

Την επομένη, ταξιδέψαμε στη Βηθανία στον Ιορδάνη ποταμό, στην περιοχή που έγινε το βάπτισμα του Κυρίου. Κάναμε Θεία Λειτουργία στη μικρή ορθόδοξη εκκλησία, στη ζέστα της ημέρας. Τη λειτουργία τέλεσε ο επίσκοπος Ιερεμίας, ολόλαμπρος μέσα στην στολή του, παρά τον βασανιστικό καύσωνα. Στον χαρούμενο εορτασμό προστέθηκε και η θαυμάσια φωνή του. Το πυρ του Αγίου Πνεύματος ήταν ασφαλώς παρών!

Ο Επίσκοπος Ιερεμίας χοροστατώνταςΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ιορδάνης ποταμός (αριστερά), Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή του Βαπτίσματος (δεξιά)

Ο επίσκοπος Ιερεμίας χοροστατώνταςΟ π. Smeir και ο επίσκοπος Ιερεμίας
Ο ιερέας και ο επίσκοπος Ιερεμίας (αριστερά), Ο π. Smeir και ο επίσκοπος Ιερεμίας (δεξιά)

Μεγάλη ΈξοδοςΗ Βασούλα και ο Ιμάμης στον τόπο της Βαπτίσεως
Η Μεγάλη Έξοδος (αριστερά), Η Βασούλα και ο Ιμάμης στον τόπο της Βαπτίσεως(δεξιά)

Ήταν στην περιοχή της Βηθανίας που οι Εβραίοι διέσχισαν την Ιορδανία για να μπούν στη Γη της Επαγγελίας. Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια για την καλύτερη κατανόησή της διακονίας του Ιωάννη του Βαπτιστή. Το μήνυμά του ήταν «μετανοήστε!» Μετάνοια σημαίνει ταυτόχρονα «επιστροφή» και «αλλαγή τρόπου σκέψεις» απομάκρυνση από την αμαρτία.

Στην παραβολή του ασώτου υιού, το αγόρι λέει, «θα επιστρέψω στον πατέρα μου.» Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής φέρνει τους ανθρώπους πίσω στην άλλη πλευρά του Ιορδάνη, σαν να λέει, «επιστρέψτε και αρχίστε ξανά.»

Ο Ιησούς, ο νέος Μωυσής, ιδίως σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, έρχεται σε αυτό το σημείο, στη Βηθανία, όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, και έπειτα, τρόπον τινά, επιστρέφει, πηγαίνοντας στην έρημο για σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες. Αυτό είναι μια επιστροφή στην ερημιά όπου ο Ιησούς κάνει ό,τι δεν είμαστε ικανοί εμείς να κάνουμε: Διασχίζει με τρόπο τέλειο την οδό της υπακοής και της απελευθέρωσης. Ο Ιησούς ΕΙΝΑΙ στ΄αλήθεια Η ΟΔΟΣ, η ΑΛΗΘΕΙΑ μας και Η ΖΩΗ μας. Σε Αυτόν βρίσκουμε την αληθινή ΥΠΑΚΟΗ και την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από την αμαρτία ΜΟΝΟ στον Χριστό και σε κανέναν άλλο.

Ο Ιωάννης κηρύττει τη μετάνοια, ο κόσμος προσεύχεται για συγχώρεση και ο Ιησούς παίρνει πάνω Του τις αμαρτίες μας και είναι η απάντηση του Θεού Πατέρα στις προσευχές του λαού. Όταν θέλουμε να αρχίσουμε πάλι να απομακρυνόμαστε από την αμαρτία, πηγαίνουμε στο Χριστό, και η επιστροφή μας στη «μακρινή περιοχή της Ιορδανίας» γίνεται για να ανανεώσουμε τις υποσχέσεις της βάπτισής μας, κάτι που το κάνουμε, όχι μόνο το Πάσχα, αλλά με το Μυστήριο της Εξομολόγησης όπου, στο όνομα του Χριστού, ο Επίσκοπος ή ο Ιερέας μάς δίνει άφεση αμαρτιών. Η λατινική ρίζα της λέξης «απαλλάσσει» έχει την έννοια «της απελευθέρωσης» Μέσω της εκκλησίας, ο Χριστός μας απελευθερώνει: μας ελευθερώνει από την αμαρτία. Η ενεργός συμμετοχή μας περιλαμβάνει την επιστροφή μας στο Βάπτισμα όταν πρωτο συναντήσαμε τον Χριστό που βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη, σαν απάντηση του Πατέρα στις προσευχές εκείνων που ζητούσαν τη συγχώρεση και την ανακαίνιση, και που περπάτησε στην ίδια γη με εμάς, δείχνοντας πλήρη υπακοή στον Πατέρα, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας στον Χριστό και να γνωρίσουμε τον Πατέρα Του ως «Πατέρα μας.»

Συνεχίσαμε το δρόμο μας προς στη Νεκρά Θάλασσα. Μερικοί πήγαν να κολυμπήσουν ή καλύτερα να επιπλεύσουν! Άλλοι, που αισθάνθηκαν την ανάγκη λίγης δροσιάς και σκιάς, έμειναν στο κοντινό ξενοδοχείο. Φύγαμε από εκεί για την ΠΕΤΡΑ όπου καταλύσαμε σε δύο ξενοδοχεία. Είχαμε κάποιες αξιομνημόνευτες συναντήσεις με την Βασούλα και όλοι ήταν σε καλή διάθεση. Οι Βουδιστές και Μουσουλμάνοι σύντροφοί μας μίλησαν, όπως έκαναν και αρκετοί άλλοι.

Nεκρά Θάλασσα
Προσκυνητές που καλύπτονται με την πλούσια σε ορυκτά λάσπη, στην Νεκρά Θάλασσα