ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/spirituality/pilgrimages/pilgrim2005/2005report/2005report-pg2/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Πνευματικότητα » Προσκυνηματικά Ταξίδια και Συναντήσεις  » Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Προσκύνημα 2005 » Αναφορά του Προσκυνήματος  » Αναφορά του Προσκυνήματος - σελ.2 »

 

Λίβανος

Ο Λίβανος είναι μια μοναδικά όμορφη χώρα και η πόλη της Βηρυτού είναι μια αποκάλυψη. Η αρχιτεκτονική ανοικοδόμηση είναι πολύ πετυχημένη, και η υπέροχη ατμόσφαιρα των εστιατορίων ξεχειλίζει στους δρόμους.

Πολλοί προσκυνητές θα θυμούνται τα εγκαίνια του Beth Myriam την Τετάρτη με την ζέστη, το πλήθος και τα νόστιμα κουλουράκια! Αναρωτιέμαι τι να σκέφτονταν οι γείτονες!

Επίσκοπος Felix Toppo από το Jamshedpur, και ο Επίσκοπος Anil Couto από το New Delhi, (India) με τον Επίσκοπο Joao Evangelista Terra από την Brasilia, (Brazil)
Θεία Λειτουργία στην Βασιλική της Harissa, ο σεβ. Felix Toppo από το Jamshedpur, και ο σεβ. Anil Couto από το Νέο Δελχί (Ινδία) με τον σεβ. Joao Evangelista Terra από τη Βραζιλία

Την Πέμπτη το πρωί, πήγαμε να συναντήσουμε τον Καρδινάλιο Nasrallah Boutros Sfeir, Μαρωνίτη Πατριάρχη στην Αντιόχεια και σε όλη την Ανατολή. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καν την ευκαιρία να πιουν τσάι με τον τοπικό τους επίσκοπο, αλλά αυτοί που ταξιδεύουν με την Βασούλα και με τον Ιησού, φυσικά, βρίσκονται σε εκπληκτικά μέρη, και συναντούν εκπληκτικούς ανθρώπους!

Ο Παναγιότατος, Nasrallah Boutros Cardinal Sfeir,  Μαρωνίτης Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, κέντρο, με την Βασούλα και τους κληρικούς
Ο Παναγιότατος, Nasrallah Boutros Καρδινάλιος Sfeir στο κέντρο, η Βασούλα και κληρικοί

Στον χαιρετισμό του ο Καρδινάλιος μίλησε για την σπουδαιότητα της οικουμενικής κίνησης και μας υπενθύμισε ότι η Καθολική Εκκλησία έχει μια ιδιαίτερη αποστολή, με επικεφαλής έναν Καρδινάλιο, που μελετά και προωθεί τον οικουμενισμό και εργάζεται προς την ενότητα των Χριστιανών. Ο Καρδινάλιος είναι Μαρωνίτης και μίλησε ξεκάθαρα για την σπουδαιότητα της ταυτότητας των Μαρωνιτών, λέγοντάς μας ότι υπάρχουν Μαρωνίτες σε πολλές χώρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Καρδινάλιος μάς υπενθύμισε το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία περιελάμβανε διαφορετικά τελετουργικά και πνευματικές παραδόσεις. Αναγνώρισε την σημαντικότητα της Αληθινής εν Θεώ Ζωής με αυτά τα λόγια:

"Γνωρίζουμε ότι η κα. Βασούλα έχει ξανάρθει στο Λίβανο και ότι επιζητεί το δρόμο για την ενότητα των Εκκλησιών. Γνωρίζουμε ότι η Βασούλα έχει παρουσιάσει αυτά που πρεσβεύει και τις σκέψεις στην Αποστολική Έδρα (το Βατικανό) και έχουν δημοσιεύσει την αλληλογραφία τους σχετικά με αυτό το ζήτημα. Εύχομαι και προσεύχομαι να γίνουμε ένα στην πίστη του Ιησού Χριστού που είναι ο Λυτρωτής μας και Σωτήρας μας."

Ο Καρδινάλιος μίλησε για τις διαιρέσεις μεταξύ των Χριστιανών, λέγοντας, «Ζητώ από τον Θεό να συγχωρέσει όλες τις προσβολές μας και να μας φέρει πίσω στην ενότητα. Επειγόντως χρειαζόμαστε την ενότητα των Χριστιανών." Μας θύμισε ότι ο Λίβανος έχει μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στο έργο της ενότητας.

Συνεχίζοντας, ο Καρδινάλιος είπε, "Στην χώρα μας, όπως γνωρίζετε, έχουμε 18 δόγματα με έξι διαφορετικές ομάδες Καθολικών, πέντε Ορθόδοξες ομάδες και οι υπόλοιποι είναι Μουσουλμάνοι. Είναι διηρημένοι σε Σουνίτες και Σιΐτες, και ούτω καθ’ εξής, και γι’ αυτό ο Λίβανος θεωρείται χωνευτήρι για όλους τους ανθρώπους."

Η πρώτη λειτουργία της ΑεΘΖ έγινε στην μεγαλόπρεπη Βασιλική της Χαρίσσα, που είναι αφιερωμένη στην Θεοτόκο. Μερικοί νεοφερμένοι της ΑεΘΖ εντυπωσιάστηκαν με τα αισθήματα ενότητας που κυριαρχούσε. Στο τέλος αυτού του ορμητικού σήκου που μας ανύψωσε στους Ουρανούς, το Ιερό περιελάμβανε ιερείς από Ορθόδοξες, Καθολικές, Συριακές, Μελχιτικές και Αγγλικανικές κοινότητες. Μας συνόδευε μια υπέροχη χορωδία και μας ενθάρρυνε η παρουσία κάποιων ανθρώπων που συμμετείχαν στη Λειτουργία μας. Τι εκπληκτικό ξεκίνημα για ένα προσκηνυματικό ταξίδι!

Αργότερα, κάποιοι από τους προσκυνητές πήγαν με την Βασούλα στο Αρμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο, όπου θα συναντούσε την Εξοχότητά του Αram I Catholicos of Cilicia, Πατριάρχη των Ορθοδόξων Αρμενίων, που είναι και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στην Γενεύη. Συγκεκριμένα ήταν στο εξωτερικό, οπότε η Βασούλα συναντήθηκε με την εξοχότητά του, τον επίσκοπο Kegham Khacherian, Αρχιεπίσκοπο των Ορθοδόξων Αρμενίων στο Λίβανο.

Μετά από αυτήν την συνάντηση, η Βασούλα μαζί με μερικούς προσκυνητές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, τον κο. Emile Lahoud. Σε μία ημέρα, συναντηθήκαμε με ένα Καρδινάλιο και με έναν Πρόεδρο. Στον τόπο μας ίσως να μην μπορούμε ούτε τον Δήμαρχο να συναντήσουμε, αλλά ο Ιησούς μας οδηγεί από διάφορες πόρτες, σε διάφορα μέγαρα και τόπους για να μας υπενθυμίσει αργότερα ότι είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ότι όλοι αυτοί που γυρεύουν τον Θεό πρέπει να επισκεφθούν και τους άπορους. Στο τέλος της ημέρας απλά ρωτάμε τον Χριστό πού αλλού θέλει να μας πάει, και καταλαβαίνουμε ότι εξαιτίας Του, όλος ο κόσμος είναι ένα παλάτι και όλοι είναι καταπληκτικοί.

Ο πρόεδρος Lahoud αναγνώρισε την σπουδαιότητα της Αληθινής εν Θεώ Ζωής παγκοσμίως και είπε ότι η παρουσία μας στο Λίβανο δείχνει ότι αυτή η χώρα είναι ιδιαίτερη, για το ότι όλες αυτές οι ομολογίες συνυπάρχουν με πνεύμα αλληλεγγύης, συγχώρεσης, και συνεργασίας, οπότε ο Λίβανος, όπως είπε και ο Πάπας Ιωάννης –Παύλος Β’, πέρα από μια χώρα, είναι ένα μήνυμα, κι αυτή η μικρή χώρα είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μια μαρτυρία για τον κόσμο. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την Βασούλα για το έργο της Αληθινής εν Θεώ Ζωής, που στηρίζει τους άπορους (διαβάστε περισσότερα για τα Beth Myriam περισσότερα

Ο Πρωθυπουργός Lahoud μαζί με την Βασούλα και προσκυνητές
Ο Πρωθυπουργός Lahoud μαζί με την Βασούλα και προσκυνητές

Σε αυτόν τον κόσμο με τα πολλά λόγια, κάθε λέξη είναι πιο σημαντική απ΄ ό,τι νομίζουμε. Τυπικά λόγια καλωσορίσματος, ευγένειας, πολιτικά σωστές ομιλίες, πολλές φορές λέγονται ειλικρινά. Ο οικοδεσπότης πολλές φορές επιθυμεί οι καλεσμένοι του να νιώθουν άνετα, και η γενναιοδωρία που εκφράζεται με λόγια πολλές φορές είναι αληθινή. Αυτά που ακούσαμε από τον Καρδινάλιο και τον Πρόεδρο ήταν λόγια που επιθυμούσαν ειλικρινά την ειρήνη και την ενότητα. Ακούσαμε επίσης και άλλα πράγματα, ίσως και πιο βαθιά από τα ίδια τα λόγια γιατί, κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο, ο Ιησούς ήταν παρών και το Άγιο Πνεύμα κινείτο ανάμεσά μας, και ακουγόταν ο αντίλαλος από τις ανησυχίες της Καρδιάς, του Χριστού. Αυτές οι συναντήσεις ήταν σημαντικές, πιθανόν πιο σημαντικές απ΄ ό,τι γνωρίζουμε.

Πολλές φορές από μια φορά μας είπαν για τον αριθμό των Χριστιανικών ομολογιών που υπάρχουν στο Λίβανο, που συνυπάρχουν μαζί με άλλες θρησκείες, ειδικά το Ισλάμ. Μας υπενθύμισαν επίσης αρκετές φορές τα λόγια του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β, ότι «ο Λίβανος είναι ένα μήνυμα», και με την καλοσύνη των ανθρώπων αισθανθήκαμε την προθυμία για αλλαγή και τη λαχτάρα για ειρήνη.