ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/spirituality/pilgrimages/egyptreport/theofylaktos/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Πνευματικότητα » Προσκυνηματικά Ταξίδια και Συναντήσεις  » Αίγυπτος Προσκύνημα 2002 » Ομιλία του Επισκόπου Βαβυλώνος Θεοφύλακτου »

 

Ομιλία του Επισκόπου Βαβυλώνος Θεοφύλακτου

Ομιλία του επισκόπου Βαβυλώνος Θεοφύλακτου, μετά το πέρας της λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο, στις 22 Οκτώβριο 2002, για τους προσκυνητές της Αληθινής εν Θεώ Ζωής.

"Αγαπητοί μου αδελφοί, επίσκοποι, πρεσβύτεροι, όλων των Χριστιανικών δογμάτων, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη αγάπη στην ιερά μονή. Σας μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες του Μακαριότατου Πατριάρχη μας Πάπα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κου Πέτρου του 7ου, ο οποίος λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπορεί, δεν μπορούσε να είναι κοντά σας. Σας εύχεται καλή διαμονή στην χώρα του Νείλου, την Αίγυπτο.

Ο τόπος στον οποίο βρίσκεστε σήμερα, είναι όχι μόνο άγιος αλλά και Θεοβάδιστος. Εδώ ήρθε και παρέμεινε για ενάμιση (1 ½) σχεδόν χρόνο η Αγία Οικογένεια αποφεύγοντας την μανία του Ηρώδη. Εδώ έκανε τα πρώτα βήματά Του ο Ιησούς Χριστός, εδώ άκουσε το πρώτο κελάηδημα των πουλιών ο μικρός Εμμανουήλ.Το μοναστήρι μας είναι από τα αρχαιότερα μνημεία που έχει να δείξει η Βόρειος Αφρική. Κτίσμα του 4ου αιώνος μ.Χ. Εδώ φυλακίστηκε για δυόμισι (2 ½) μήνες ο Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυς κι από εδώ άρχισε το μαρτύριό του και τελείωσε σε μια μικρή κωμόπολη της Παλαιστίνης.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρεθήκαμε σήμερα όλοι εδώ και υψώσαμε τα χέρια σε κοινή προσευχή και παράκληση προς τον Θεό για την ειρήνη όλου του κόσμου και όλων των λαών της γης. Η ανθρωπότητα σπαράζεται από πολέμους και άλλων ειδών καταστροφές. Εμείς, οι εκπρόσωποι όλων των Χριστιανικών ομολογιών και άλλων θρησκειών, έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε στους λαούς μας να ζουν συμφιλιωμένοι μαζί με όλους τους ανθρώπους. Δυστυχώς, ξεχάσαμε όλοι μας ότι έχουμε κοινή καταγωγή, κοινό Πατέρα τον Θεό και τον Δημιουργό του Σύμπαντος. Φτάνει πια! Κουράστηκε η γη να δέχεται αιώνες τώρα αδικοχαμένο αδελφικό αίμα. Πρέπει κάποτε να καταλάβει ο άνθρωπος οτι οι διαφορές δεν λύνονται με τα όπλα, αλλά με την γλώσσα της καρδιάς και της αγάπης! Πρέπει κάποτε, και οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Να προσπαθήσουμε να συμφιλιώσουμε τον άνθρωπο πρώτα με τον Θεό και μετά με τον συνάνθρωπό του διότι στα Μάτια του Θεού είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν υπάρχει, λέγει ο Απόστολος Παύλος, Ιουδαίος, Έλληνας, δούλος ή ελεύθερος, άνδρας ή γυναίκα. Όλοι στα Μάτια του Χριστού είμαστε ένας.

Η σημερινή μας συνάντηση να γίνει η αιτία ώστε όλοι μας από σήμερα, από τούτη την ώρα, να βάλουμε πρόγραμμα στην ζωή μας να κάνουμε προσευχή κάθε μέρα για να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο. Να πάρουμε μήνυμα αγάπης και ειρήνης, να το μεταφέρουμε στους λαούς όλης της γης. Μπορούμε πράγματι να γίνουμε οι νέοι απόστολοι που θα μιλήσουμε για αγάπη και ειρήνη. Κάθε μέρα ακούμε και πληροφορούμεθα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για καταστροφές και βιοπραγίες μεταξύ των λαών και των ανθρώπων. Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του θα δει καταστροφές, φωτιές, θύματα ανθρώπινα και θα ακούσει κλάματα και σπαραγμούς. Ίσως ακούγεται αυτό παράλογο, αλλά εμείς, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εδώ και 2.000 χρόνια, συνυπάρχουμε άριστα, αρμονικά, φιλικά, αγαπημένοι με όλο το λαό της Αιγύπτου, τους Μουσουλμάνους. Δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Δείτε κάθε πρωί, όταν ανατέλλει ο ήλιος, δεν ξεχωρίζει που θα στείλει τις ακτίνες του, είτε στους Χριστιανούς, είτε στους Μουσουλμάνους, είτε στους Ινδουϊστάς, είτε στους Βουδιστάς γιατί; Διότι όλοι (ζούμε) κάτω από τον μεγάλο ουρανό, από την αγάπη του Θεού. Αν παραμερίσουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα, είμαι βέβαιος ότι μια μέρα θα είμεθα όλοι ευχαριστημένοι. Θα δώσουμε τα χέρια μας. Εγώ πιστεύω και ελπίζω και προσεύχομαι ότι θα έλθει αυτή η ημέρα όπου οι λαοί όλου του κόσμου θα συναντηθούν σε ένα σημείο, θα δώσουν τα χέρια, θα κλάψουν για το αίμα που χύθηκε και θα συμφιλιωθούν για πάντα στη ζωή τους.

Από τη χώρα της Αιγύπτου, η οποία είναι Θεοβάδιστος επειδή ακριβώς περπάτησε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, να στείλουμε σήμερα στα πέρατα του κόσμου ένα γενναίο μήνυμα αγάπης και ειρήνης: όπως συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Ναό κάτω από τον ίδιο θόλο, δεν ξεχωρίσαμε Χριστιανούς και μη ή άλλων θρησκειών. Το ίδιο, από σήμερα θα αναγγείλουμε στον κόσμο όλο ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν συμφιλιωμένοι αρκεί τι; Να μάθουν να αγαπήσουν πρώτα το Θεό τους, όποιος κι αν είναι Αυτός, όπως κι αν λέγεται Αυτός, και μετά είμαι βέβαιος θα έρθει και η αγάπη για τον συνάνθρωπό τους.

Να μεταφέρετε στους αρχηγούς των Εκκλησιών σας, στους αρχηγούς των θρησκειών σας, στους λαούς σας, στις κοινότητες, τις κωμοπόλεις, τα χωριά, στις πόλεις σας, στις χώρες σας τις ευχές και ευλογίες μας, την αγάπη μας. Οτι προσευχόμεθα λίγοι Έλληνες, λίγοι Χριστιανοί, όσοι κι αν είμαστε, για την ειρήνη, για όλο τον κόσμο ούτως ώστε του χρόνου, που ελπίζω να σας έχουμε εδώ κοντά, τα χαμόγελα να είναι διάπλατα! Να φαίνεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν πόλεμοι, δεν σκοτώνονται άνθρωποι, δεν χύνεται πλέον άδικο αδελφικό αίμα στη γη!"