ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/mission/reports/2010/south-africa-2010ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Αποστολή » Αναφορές από Ομιλίες της Βασούλας » 2010 Αναφορές » Κοινή Συμμετοχή στο Άγιο Πάσχα »

 

Κοινή Συμμετοχή στο Άγιο Πάσχα

Johannesburg, Νότιος Αφρική
31 Μαρτίου - 8 Απριλίου, 2010

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

H Tετάρτη 31 Μαρτίου 2010 ήταν ημέρα άφιξης στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β΄προς τη Βασούλα Ρύντεν, να εορτάσουμε μαζί του στο στο Γιοχάνεσμπουργκ το Ορθόδοξο Πάσχα, συγκεντρωθήκαμε 73 άτομα από 18 διαφορετικές χώρες. Η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Βασούλας με τον Μακαριότατο, όταν εκείνη επισκέφθηκε την Αίγυπτο το Νοέμβριο του 2009. Τότε την προσκάλεσε, καθώς και τους φίλους που είχαν συμμετάσχει στον εορτασμό του Πάσχα στην Αλεξάνδρεια το 2008, να εορτάσουν μαζί του αυτή τη φορά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Εκείνη του απήντησε ότι θα το σκεφτόταν, αφού το ταξίδι είναι μακρινό και πολυέξοδο. Απ’ τη στιγμή που ανακοινώθηκε, βέβαια, πολλοί ήταν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα έπειτα οργανώθηκε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Πατριάρχη, ενώ εμείς θα ακολουθούσαμε το δικό του χρονοδιάγραμμα για τις ακολουθίες.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ και η Βασούλα Ρύντεν, Αλεξάνδρεια - Αίγυπτος, Νοέμβριος 2009

Οι ιερείς που συμμετείχαν ήταν ο π. Joseph Iannuzzi που ταξίδεψε από τη Ρώμη και ο π. Joseph Ssali από την Ουγκάντα.

Οι π. Ssali από την Ουγκάντα και π. Ianuzzi από τις ΗΠΑ

Μείναμε στο ξενοδοχείο Lakeview Lodge κοντά στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Lake view Lodge

Η Ακολουθία του Ευχελαίου στον Ι.Ν. Απ. Ανδρέου

Στις πέντε μ.μ. αναχωρήσαμε με δυο λεωφορεία για τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, στο Κρούκεστορπ. Ο Πατριάρχης θα ήταν εκεί για την ακολουθία του Ευχελαίου. Μόλις φτάσαμε ακούσαμε το Ευαγγέλιο, καθώς διαβάζονται 7 περικοπές από τον Απόστολο και 7 περικοπές από τα Ευαγγέλια για τη συγκεκριμένη ακολουθία. Κατόπιν, ο Πατριάρχης μας άλειψε με το Ευχέλαιο σε μέτωπο, σαγόνι, μάγουλα και χέρια ενώ λέει: «Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών και των σωμάτων... ίασαι τον δούλον Σου... εκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής και ψυχικής ασθενείας και ζωοποίησον αυτόν δια της χάριτος του Χριστού Σου»... ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσουμε το πρώτο μας απόγευμα με μια προσευχή θεραπείας.

Ύστερα μας κάλεσαν στην αίθουσα δίπλα στο ναό για ένα αναψυκτικό. Εκεί χαιρετήσαμε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και τον ιερέα της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Νικολαΐδη καθώς και την υπόλοιπη κοινότητα.

Η Βασούλα προσέφερε στον Μακαριότατο ένα μικρό δώρο.

Η Βασούλα προσφέρει ένα δώρο στον Πατριάρχη

Η Βασούλα χαιρετά τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄

Η Βασούλα χαιρετά τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄

Η Βασούλα με τον π. Ευάγγελο Νικολαΐδη, εφημέριο της ενορίας του Αγίου Ανδρέα

Πολλοί άνθρωποι της κοινότητας αναγνώρισαν τη Βασούλα, αφού είχε ξαναπάει εκεί, και χάρηκαν που την συνάντησαν. Ένας νέος πλησίασε τη Βασούλα και την ευχαρίστησε που τον έφερε πιο κοντά στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, με τα μηνύματα της ΑΕΘΖ, ενώ εκείνη είπε: «...δεν ήμουν εγώ, ήταν ο Χριστός.»

Θεία Λειτουργία στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή

Πέμπτη 1η Απριλίου 2010. Το πρωί αναχωρήσαμε για την Ελληνική Αρχιεπισκοπή στο Χάουτον, για να παρευρεθούμε στη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, του Μυστικού Δείπνου, με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Ο περίβολος της Αρχιεπισκοπής

Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας

Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Αράθυμος, διευθυντής του ιδιωτικού γραφείου του Πατριάρχη, λειτούργησε μαζί με το διάκονο Γεώργιο Κοκονά. Ήταν επίσης κιένας Αμερικανός που λεγόταν John Burnett, ο οποίος ήταν ιεραπόστολος και έψαλλε μαζί με έναν Αφρικανό ιεροσπουδαστή που διέθετε μια υπέροχη φωνή, πραγματικό δώρο του Κυρίου. Μια από τις ευαγγελικές περικοπές που διαβάστηκαν από το κατά Ματθαίον, κεφ. 26, λέει: «Kαι καθώς έτρωγαν, πήρε ο Iησούς το ψωμί, κι αφού το ευλόγησε, το έκοψε κομμάτια και το πρόσφερε στους μαθητές του λέγοντας: ««Λάβετε και φάγετε. Aυτό είναι το σώμα μου». Πήρε κατόπιν το ποτήρι κι αφού ευχαρίστησε, τους το έδωσε λέγοντας: «Πιείτε απ’ αυτό όλοι, γιατί τούτο είναι το αίμα μου, που επισφραγίζει τη νέα διαθήκη, και χύνεται για χάρη όλων, με σκοπό τη συγχώρηση των αμαρτιών». Ύστερα από αυτή την υπέροχη λειτουργία που μοιραστήκαμε με τον Μακαριότατο, μας παρέθεσαν μπουφέ με νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα και αναψυκτικά στον όμορφο περίβολο της Αρχιεπισκοπής.

Σαρακοστιανός μπουφές στην Αρχιεπισκοπή

Απολαμβάνοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής

Η Georgia Klamson δώρισε στον Πατριάρχη ένα άλμπουμ φωτογραφιών του Δημήτρη Πανάγου, σχετικά με την Πρώτη Δεκαετία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Αμερικής. Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης χάρηκε ιδιαιτέρως και εξέφρασε την εκτίμησή του για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Με τη σειρά του ο Μακαριότατος δώρισε έναν ασημένιο δίσκο με το μονόγραμμα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ομάδα της ΑΕΘΖ.

Η Georgia Klamson δωρίζει στον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ το βιβλίο του Δημητρίου Πανάγου "The First Decade of Archbishop Demetrios of America"

Πατήρ Άθως, Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ και Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

Η Janna Drekovic έδωσε στον Πατριάρχη τους πρώτους 2 τόμους των μηνυμάτων της Αληθινής εν Θεώ Ζωής, στη ρωσική γλώσσα. Εκείνος θα συναντιόταν με τον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου την επόμενη εβδομάδα.

Πατριαρχικό συλλείτουργο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Η Janna του μίλησε στα ρωσικά, καθώς η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης μιλά άπταιστα Ρωσικά. Αυτό γιατί είχε υπηρετήσει στην Οδησσό της Ουκρανίας για 10 χρόνια. Εκείνη τον παρακάλεσε να δώσει τα βιβλία στον Πατριάρχη Κύριλλο και ο Πατριάρχης Θεόδωρος τη διαβεβαίωσε τρεις φορές καθώς την ευλογούσε, πως θα τα έδινε. Η Janna επίσης του ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές προφητείες για τη Ρωσία κι εκείνος είπε πως τις γνωρίζει.

Η Janna Drekovic προσφέρει τη ρωσική έκδοση των μηνυμάτων της ΑΕΘΖ στον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄

Προφητείες για τη Ρωσία

«Βασούλα, η αδερφή σου είναι νεκρή, ο Κύριος, όμως, είναι τώρα κοντά της και θα την αναστήσει, η Αγάπη θ' αγαπήσει εκείνη που δεν αγαπήθηκε από κανένα κι εκείνη θα Του φωνάξει: "Είσαι ο Θεός μου και ο Σωτήρας μου!" Με αυτή την κραυγή οι δαίμονες θα τραπούν σε φυγή, φοβισμένοι θα σκορπίσουν, γιατί αυτό το έθνος θα γίνει ένα, και η πλέον αφοσιωμένη δούλη του Θεού. Θεραπευμένη και αναστημένη με τη Δύναμη του Θεού, το ανάστημα της αγιότητάς της και η αφοσίωσή της στον Παντοδύναμο θα ελκύσει όλους τους γείτονές της. Η Ρωσία θα γίνει το σύμβολο της Δόξας του Θεού, της Ευσπλαχνίας και της Αγάπης Tου. Oι ύμνοι της και οι ψαλμοί της, που είναι τόσο ευχάριστοι στ' αυτιά Μας με τη λεπτή τους μελωδία, θα υψωθούν σαν θυμίαμα στον ουρανό. Η Αγάπη θα την αναστήσει, όπως την ανέστησε πριν χίλια χρόνια.

Είμαι ο Κύριος, η Ανάσταση. Όταν θ' αναστήσω τη Ρωσία, θα αποκαταστήσει τα δώρα Μου, θα ομορφύνει πάλι τον Oίκο Μου με την αγάπη και θα την ενώσω πάλι μαζί Μου. Θα της προσφέρω τον Άρτο Μου και τον Oίνο Μου και δεν θ' αρνηθεί την Τροφή Μου. Θα δεχθεί την προσφορά Μου, θα φάγει τον Άρτο Μου, θα πιει τον Oίνο Μου και θα ανακαινιστεί δοξολογώντας Με. Θα την ντύσω με τη Δόξα Μου, θα τη στολίσω μεγαλόπρεπα, θα την ποτίσω από τις δικές Μου Πηγές, θα γεμίσω τα κελάρια της. Τα μάτια Μου είναι πάνω της. Αχ, Βασούλα! Περίμενε μόνο και θα δεις! Κόρη, πόσο επιθυμώ διακαώς να δω τον Πέτρο, τον Πέτρο Μου, να επισκέπτεται την αδερφή σου...» (1 Φεβρουαρίου 1988)

Αυτοί που πήραν εσφαλμένη κατεύθυνση θα πέσουν. Θα καταστρέψω τις τρυφηλές δυνάμεις με την Φωτιά Μου και οι υπερήφανοι θα ταπεινωθούν. Θα ανοικοδομήσω τον Οίκο Μου και θα υιοθετήσω τους γιους και τις κόρες της για να Με τιμήσουν. Βασούλα, μην στέκεσαι έτσι αμήχανη, χωρίς να καταλαβαίνεις: Σε βεβαιώνω, η αδελφή σου Ρωσία θα ηγηθεί πολλών εθνών και στο τέλος θα Με δοξάσει. Άκουσε προσεκτικά και κατάλαβε:

Οι ποιμένες της θα συγκεντρώνονται

ενώ αλλού οι συνθήκες θα παραβιάζονται. Κι ενώ αλλού η αποστασία θα εισδύει σιγά -σιγά για να καταργήσει την Παντοτινή Θυσία, οι ποιμένες της Ρωσίας θα συγκεντρώνονται για να αποκαταστήσουν τον Οίκο Μου, σεβόμενοι την Παντοτινή Θυσία, λατρεύοντάς Με και τιμώντας Με.

Όταν κατά τις έσχατες ημέρες το ένα έθνος μετά το άλλο θα παρακμάζουν και θα διαφθείρονται επειδή θα έχουν στήσει το βδέλυγμα της ερημώσεως στον Άγιο Τόπο, οι ποιμένες της Ρωσίας θα συγκεντρώνονται για να καθαγιάσουν τους βωμούς της.

Κι ενώ άλλοι θα ευλαβούνται μια άψυχη μορφή, μια εφεύρεση ανθρώπινης επιδεξιότητας, μια άψυχη εικόνα, οι ποιμένες της Ρωσίας θα συγκεντρώνονται, δοξολογώντας Με, γιατί Εγώ, ο Θεός, θα διαφυλάξω την ακεραιότητά της.

Κι ενώ αλλού θα καταβάλλονται προσπάθειες, με μεγάλη πονηρία, για να λιγοστέψουν τις μέρες των απεσταλμένων Μου αφού αυτοί είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου, οι ποιμένες της Ρωσίας θα συγκεντρώνονται για να προστατέψουν την Αγία Θυσία Μου, κι Εγώ, θα στήσω μέσα της τον Θρόνο Μου και θα συγκεντρώσω, για τη Δόξα Μου, όλους αυτούς που φέρουν το Όνομά Μου.

Θα επισκευάσω τα γκρεμισμένα της ιερά γιατί, στο τέλος, πολλοί απ' αυτούς που ζουν υπό το Όνομά Μου θα ταχθούν με το μέρος της. Και οι ποιμένες της, με ένα χέρι και μια ψυχή, θα ανοικοδομήσουν τον ετοιμόρροπο Οίκο Μου. Ό,τι κάποτε διαστρεβλώθηκε, τώρα θα αποκατασταθεί και θα ντύσω τη Ρωσία με εντυπωσιακά ενδύματα εξαιτίας του ζήλου της για Μένα. Θα βάλω τους ποιμένες της επικεφαλής αμέτρητων εθνών. Την έχω χαράξει με τη σφραγίδα της αφιέρωσης για να Μου προσφέρει θυμίαμα και μια ευωδία πραϋντική. Γι' αυτό το λόγο θα κατακλύσω τους ποιμένες της με θαύματα.

"Ρωσία, η Πιστότητά Μου και η Πραότητά Μου θα σε αγιάσουν. Ρωσία, κόρη Μου, αναγνώρισέ Με ολοκληρωτικά και σου υπόσχομαι να εξυψώσω τους απογόνους σου σαν αστέρια και να τους δώσω ιερά ενδύματα. Αναγνώρισέ Με ολοκληρωτικά, Ρωσία, και θα εκμηδενίσω όλους τους αντιπάλους σου. Εάν Με αναγνωρίσεις ολοκληρωτικά, θα κάνω νέα θαύματα σε σένα για να αποδείξω σε όλους αυτούς που ζουν υπό τον ήλιο το Έλεός Μου και την Αγιότητά Μου." (13 Δεκεμβρίου,1993)

Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Αναχωρήσαμε για μεσημεριανό πίσω στο ξενοδοχείο μας και ξεκουραστήκαμε. Το απόγευμα, στις 5μ.μ. φύγαμε για τον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Αθανασίου στο Μπενόνι για να παραστούμε στην Ακολουθία των Αγίων Παθών, όπου διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια. Η ομάδα μας γέμισε τα στασίδια του ναού, περιμένοντας την είσοδο του Πατριάρχη. Ήταν μια βασιλική και μεγαλόπρεπη είσοδος καθώς εκείνος προχωρούσε στο διάδρομο προς το κέντρο του ναού. Ιερέας της ενορίας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Θεοδόσης – ο π. Μάρκος ήρθε και χαιρέτησε τη Βασούλα καθώς τη γνώριζε - είναι νεαρός ιερέας και αργότερα μάθαμε πως διάβαζε τα μηνύματα της ΑΕΘΖ, όταν ακόμα φοιτούσε στην ιερατική σχολή.

Ο π. Μάρκος χαιρετά τη Βασούλα μέσα στην εκκλησία.

Εικόνα της Σταύρωσης στο ναό του Αγίου Αθανασίου

Η Ευχή της Απόλυσης: «Ο εμπτυσμούς και μάστιγας και κολαφισμούς και σταυρόν και θάνατον υπομείνας δια την του κόσμου σωτηρίαν Χριστός ο αληθινός Θεός ημών, ταις πρεσβείαις της παναχράντου και παναμώμου αγίας αυτού μητρός, δυνάμει του τιμίου και ζωοποιού σταυρού...»

Μετά την ακολουθία, μας κάλεσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων για αναψυκτικά. Η Βασούλα έδωσε στον Πατριάρχη αντίγραφα από τους πίνακες που είχε ζωγραφίσει (καθώς είναι και ζωγράφος), του Χριστού και της Παναγίας. Εκείνος της είπε πως θα τους βάλει σε κάδρο. Πρόσθεσε ότι ο πίνακας που του άρεσε πιο πολύ ήταν εκείνος του Ιησού με τα γαλάζια μάτια, που συχνά αναφέρεται ως Ιησούς της Ιεράς Σινδόνης. Επίσης έδωσε αντίγραφα στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, στον Πατέρα Μάρκο, σε έναν άλλο ιερέα, και στον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Αράθυμο. Μάλιστα, ο άλλος ιερέας ενθουσιάστηκε τόσο με τους πίνακες που ζήτησε και πήρε κι άλλα αντίτυπα.

Μερικοί από τους πίνακες της Βασούλας

Οι πίνακες της Βασούλας πωλούνται τώρα με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε η ομάδα προσευχής της Ρόδου, να φιλοξενεί στο μέλλον συναντήσεις και πνευματικές συναθροίσεις για περισυλλογή. Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα αντίτυπο από τους πίνακες της Βασούλας, μην παραλείψετε να εγγραφείτε στο TLIG e-newsletter. Σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης - Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή, αναχωρήσαμε για τον Ορθόδοξο ναό των Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης στο Χίλμπροου. Ιερέας της ενορίας είναι ο π. Ηλίας Πάλμος. Παρακολουθήσαμε την μικτή ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως. Γίνεται και μια υπέροχη πομπή με τον Επιτάφιο. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ κρατούσε με ευλάβεια τον Επιτάφιο μαζί με τον κλήρο και μετά την περιφορά του Επιταφίου εντός του ναού έγινε η εναπόθεσή του στο ανθοστόλιστο Κουβούκλιο. To εκκλησίασμα ήταν γονατιστό μέχρι το τέλος της πομπής. Στο τέλος της ακολουθίας, περιμέναμε όλοι με ευλάβεια να ασπαστούμε τον Επιτάφιο.

Ο Πατριάρχης με τον Επιτάφιο

Πατριάρχης και κληρικοί μπροστά από τον Επιτάφιο

Γονατίζοντας στην εκκλησία

Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ ψάλλει

Μας κάλεσαν για αναψυκτικά, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στον Ελληνορθόδοξο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σας Ευχαριστούμε Που Ομορφύνατε το Ναό Μας Κωνσταντίνου και Ελένης με την Παρουσία Σας

Μια κυρία της ενορίας πλησίασε τη Βασούλα και της είπε στα ελληνικά: «Σας ευχαριστούμε που ομορφύνατε την εκκλησία μας με την παρουσία σας». Χάρηκε πολύ που είδε μια τόσο μεγάλη ομάδα να έρχεται από μακριά για να συμμετάσχει τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας.

Η Βασούλα με τον διάκονο Γεώργιο (αριστερά). Η Βασούλα με τον π. Μηνά (δεξιά)

Αργότερα το ίδιο απόγευμα, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί. Η Βασούλα μας μίλησε για τα Πάθη του Χριστού και για το πόσο υποφέρει Εκείνος. Κατά τη διάρκεια αυτού, συνέβη ένα γεγονός υπερφυσικό. Υπήρχε έλλειψη θέσεων, και πολλοί από εμάς στέκονταν στο πλάι, μεταξύ αυτών και ο π. Joseph Iannuzzi. Έδωσε τη δική του μαρτυρία για το τι ακριβώς συνέβη:

«Καθώς η Βασούλα απευθυνόταν στην ομάδα των προσκυνητών από 18 διαφορετικές χώρες, φάνηκε να εμφανίζεται πάνω στο αριστερό προφίλ της Βασούλας, το φωτισμένο αριστερό προφίλ του Χριστού που φορούσε το ακάνθινο στεφάνι. Αυτό συνέβη και καταγράφηκε σε φιλμ τη Μεγάλη Παρασκευή, την ημέρα του Πάθους του Ιησού και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το πρόσφατο προσωπικό της πάθος. Ενώ συνήθως οι σιλουέτες εμφανίζονται σε σκούρα σκιά, αυτή ήταν φωτισμένη. Καθώς ήμουν εκπαιδευμένος στα πανεπιστήμια του Βατικανού να αποφεύγω τα κόλπα του ανθρώπινου μυαλού, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εικόνες του Χριστού στα σύννεφα, σε αρνητικά φωτογραφιών ή σε χαμηλό φως, προσπάθησα να αγνοήσω αυτό που νόμισα πως είδα. Συνεχίζοντας να βλέπω το φωτισμένο προφίλ του Ιησού να ακολουθεί το δικό της προφίλ, κάλεσα απρόθυμα τον Αντώνη Τεκτονίδη που βιντεοσκοπούσε όλο το ταξίδι να καταγράψει την εικόνα, ελπίζοντας να πει «Πατέρα, τα ’χετε χάσει τελείως». Αντίθετα, είχε δει κι εκείνος τη μορφή αυτή. Πήρε την κάμερά του και τον τρίποδά της και με πλησίασε, στην αριστερή πλευρά της Βασούλας. Όταν έδειξα με το χέρι μου τι ακριβώς έβλεπα, απάντησε ότι κι εκείνος το έβλεπε, και άρχισε να βιντεοσκοπεί απ’ την αριστερή αυτή οπτική γωνία. Με έβαλε να κρατώ την κάμερα ενώ εκείνος τοποθετούσε τον τρίποδα. Πιστεύω πως ο Αντώνης βιντεοσκόπησε τη μορφή, για 5 λεπτά, από την συνολική διάρκεια των 10 λεπτών περίπου. Ενώ εξαιτίας του φωτός, τα βίντεο υπό γωνία μπορεί να είναι φτωχά σε σχέση με τα κανονικά, πιστεύω πως η εικόνα είναι πολύ καθαρά ορατή στο φιλμ.»

Ανθρώπινες μαρτυρίες προς δόξαν Θεού

Μετά συνεχίσαμε και πολλά άτομα έδωσαν μαρτυρία για τη γνωριμία τους με τα μηνύματα της ΑΕΘΖ και το πώς αυτά άλλαξαν την ζωή τους. Περιέγραψαν μερικές πολύ δυνατές στιγμές για το πώς η ΑΕΘΖ τους έφερε σε μια βαθιά σχέση με τον Χριστό και πιο κοντά στα μυστήρια της Εκκλησίας, είτε ήταν Ορθόδοξοι, Καθολικοί, άλλου δόγματος είτε απλώς μακριά από την εκκλησία και την πίστη. Και όλες αυτές οι μαρτυρίες προς δόξαν Θεού.

Άνθρωποι της Αληθινής εν Θεώ Ζωής δίνουν τις μαρτυρίες τους

Σάββατο, 3 Απριλίου 2010, επίσκεψη στην πλατεία Μαντέλα, στο Σάντον του Γιοχάνεσμπουργκ.

Βγάλαμε την αναμνηστική μας φωτογραφία μπροστά στο άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα.

Η Ομάδα της Αληθινής εν Θεώ Ζωής στην πλατεία Μαντέλα.

Συνεχίσαμε την επίσκεψή μας στην Αγορά Αφρικανικών Τεχνών στο Ρόουζμπανκ. Μέσα στο πούλμαν η Βασούλα άνοιξε ένα μήνυμα στην τύχη και μας το διάβασε, το οποίο ήταν από τις 29 Ιουνίου του 1994.

Η Βασούλα διαβάζει ένα τυχαίο μήνυμα ... η ημερομηνία του μηνύματος είναι 29 Ιουνίου, 1994

Μετά προετοιμαστήκαμε για την Πασχαλινή Αγρυπνία, η οποία θα γινόταν στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Χριστού Βασιλέως στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Εορτάσαμε την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Η ακολουθία ξεκίνησε έξω από το ναό όπου περιμέναμε σε απόλυτο σκοτάδι τον κλήρο να αρχίσει την ακολουθία του Αγίου Φωτός. Προχωρήσαμε έξω από την εκκλησία με τα αναμμένα μας κεριά και μπήκαμε στην κεντρική είσοδο του Ναού.

Πασχαλινή Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό Χριστού Βασιλέως

Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (8:12) αναφέρει πως όταν ο Ιησούς ξαναμίλησε στον κόσμο, είπε: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου· εκείνος που με ακολουθεί δεν θα πλανιέται μέσα στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που φέρνει τη ζωή».

Βασικός λειτουργός ήταν ο π. Shaun, μαζί με τους π. Joseph Iannuzzi και π. Joseph Ssali.

Ο π. Shaun με τους π. Joseph Iannuzzi και π. Joseph Ssali

Μας έβαλαν να καθίσουμε ακριβώς πίσω από τον κόσμο που ετοιμαζόταν να λάβει τα μυστήρια του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και της Θείας Κοινωνίας για πρώτη φορά. Ο π. Shaun τόνισε στην ομήγυρη το πόσο προνομιούχοι αισθάνονταν που είχαν τη Βασούλα και τους 73 προσκυνητές της ΑΕΘΖ από 18 χώρες. Ήταν μια ζεστή υποδοχή. Στο ναό επικρατούσε το αδιαχώρητο. Εκτός από την ακολουθία του Αγίου Φωτός, απολαύσαμε και τους όμορφους ύμνους Ζουλού και Σοβέτο 2 χορωδιών: οι χορωδίες του Καθεδρικού και της Κοινότητας του Μαλάουι έψαλαν ύμνους από διαφορετικά μέρη της Αφρικής.

Σε ένα μήνυμα ο Ιησούς λέει: ... «Δώστε μαρτυρία για τη Μεγάλη Μου Αγάπη και Ευσπλαχνία. Θέλετε να ομολογήσετε; Ομολογήστε στο Όνομά Μου: Ιησούς Χριστός, Αγαπημένος Υιός του Θεού και Σωτήρας. Αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως σας αγαπώ Εγώ. Χαρείτε εσείς, που σας δόθηκε το κρυμμένο Μου μάννα και δεχθήκατε στο μέτωπό σας τη Σφραγίδα της Αγάπης Μου.» (5-29 Αυγούστου,1990)

Τρεις Ακόμη Ιερείς Μαζί Μας

Κυριακή 4 Απριλίου, 2010. Κάναμε μια περιήγηση στην πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ. Σήμερα τρεις ακόμα ιερείς ήρθαν στην ομάδα μας μετά τις λειτουργίες του Πάσχα: ο π. Vincent Porathur από το Sasolburg, ο οποίος είναι και μέλος της ομάδας προσευχής στην ενορία του, ο π. Graham Bouwer από το Ladysmith που έχει ασχοληθεί με ομάδες προσευχής στην Πρετόρια, και ο π. Wayne Weldschidt από το Ντέρμπαν (ο οποίος φιλοξένησε την αποστολή της Βασούλας πέρσι και κανόνισε τη συνάντηση με τον Καρδινάλιο Wilfred Napier).

Ο π. Wayne Weldschidt και η Βασούλα

Ακούσαμε κι άλλες βαθυστόχαστες μαρτυρίες.

Μαρτυρίες της ΑΕΘΖ...

Αργότερα το ίδιο απόγευμα, έγινε συλλείτουργο από τον π. Joseph Iannuzzi και τους τρεις ιερείς που μας είχαν επισκεφθεί και αναφέραμε πιο πάνω. Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ο π. Joseph διηγήθηκε το πώς ο ίδιος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της συνάντησης της Βασούλας με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στο Βατικανό, το Νοέμβριο του 1993.

Το 1993 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ Ευλόγησε τη Βασούλα Ρύντεν και την Αποστολή της στη Sala Delle Benedizioni

Ο π. Iannuzzi είπε: «Έχω μελετήσει μερικά από τα μηνύματα του Ιησού προς τη Βασούλα του 1987, όπου της λέει ότι επιθυμεί να «βάλει στα χέρια του Ιωάννη Του», του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β΄, τα μηνύματά Του, και πάλι την ίδια χρονιά, όταν Εκείνος της λέει ότι θα κάνει τον Ιωάννη Του να την αναγνωρίσει όταν θα πήγαινε να τον συναντήσει για να του δώσει τα μηνύματα.

Το 1993 αυτό πραγματοποιήθηκε στη «Sala delle Benedizioni» (Αίθουσα των Ευλογιών) όπου κανόνισα μια συνάντηση με τη Βασούλα κάνοντας μερικά τηλεφωνήματα. Αυτό που με ενέπνευσε να το κάνω ήταν τα μηνύματά της που ήδη διάβαζα καθημερινά για αρκετά χρόνια. Η Βασούλα εμφανίστηκε στην πόρτα μου με τον π. O'Carrol και τα γραπτά της σε 3 γλώσσες, την προηγουμένη της κανονισμένης συνάντησης. Το επόμενο πρωινό τους συνόδευσα στο Βατικανό αφού περάσαμε του Ελβετούς φρουρούς προς την μπροστινή γραμμή που θα τη συναντούσε ο Πάπας. Προς το τέλος της πομπής μέσα στην αίθουσα, ο Πάπας σταμάτησε μπροστά στη Βασούλα, την αναγνώρισε, και της μίλησε στα γαλλικά. Ευλόγησε την αποστολή της και την ίδια, ενώ εκείνη του έδωσε τα μηνύματα στα χέρια του. Εκείνη τη στιγμή, η αποστολή που της είχε αναθέσει ο Ιησούς είχε ολοκληρώθηκε, και ο Κύριος δεν της ξαναζήτησε ποτέ να δώσει τα γραπτά της στον Πάπα.

Δίνοντας τα μηνύματα σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, πολωνικά και γαλλικά, η Βασούλα πραγματοποίησε την επιθυμία του Κυρίου να λάβει ο «Πέτρος» Του τα μηνύματα της ΑΕΘΖ.

Μια Ιδιαίτερη Λειτουργία Κανονισμένη για Μας με τον Αρχιεπίσκοπο Buti Thlagale

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010 κανονίστηκε μια Θεία Λειτουργία για μας στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Βασιλέως. Εικοσιένα άτομα ταξίδεψαν για 4 ώρες από την Polokwane για να συμμετάσχουν στη Λειτουργία Ενότητας τη Δευτέρα του Πάσχα, αν και γνώριζαν πως η Βασούλα δεν θα μιλούσε. Επέστρεψαν σπίτι τους αυθημερόν.

Η ανακοίνωση για τη λειτουργία

Οι πέντε ιερείς που ήταν στην ομάδα μας συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Buti Thlagale συμπεριλαμβανόμενων των τοπικών ιερέων: π. Eugene Clarkson, π. Paul Winters, π. Stan Jadoszinsky και π. Shaun von Lillienfeld.

Ο αρχιεπίσκοπος Buti Thlagale ενώ τελεί τη θεία λειτουργία

Μηνύματα της ΑΕΘΖ που Αναφέρθηκαν στο Κήρυγμα

Ο π. Shaun έδωσε μια θαυμάσια ομιλία και αναφέρθηκε πολύ θετικά στην ΑΕΘΖ. Ανέφερε συγκεκριμένα μηνύματα της ΑΕΘΖ και τόνισε πως η ταπείνωση και η αγάπη είναι τα κλειδιά της ενότητας της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ολόκληρες παράγραφοι από τα μηνύματα διαβάστηκαν και αυτό φάνηκε σαν να μας έδειχνε ο Κύριος πώς να χρησιμοποιούμε τα λόγια Του για διδασκαλία, αφού προέρχονται κατευθείαν από το στόμα Του, από τον άμβωνα.

Κάλεσε τη Βασούλα και τη Γουίνι να συμμετάσχουν στην περιφορά των Τιμίων Δώρων.

Περιφορά των Τιμίων Δώρων κατά τη θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Χριστού Βασιλέως

Ήταν μια μοναδική εμπειρία, καθώς όλοι μαζί ενωθήκαμε σε υμνωδία προς τον Θεό με τις δύο χορωδίες που έψαλλαν και χόρευαν κατά το Αφρικάνικο έθιμο. (Αφρικανική Χορωδία)

Αφρικανική Χορωδία

Αυτή η Θεία Λειτουργία γέμισε τους πιστούς με την ανείπωτη χαρά της Ανάστασης, καθώς ήταν ένας εξαιρετικός εορτασμός στο πνεύμα της ΑΕΘΖ, έμπλεος της Ενότητας του Θεού, της Αγάπης, της Ειρήνης, της Χαράς και της Ελπίδας Του, μια γιορτή που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει.

Ο Ιησούς σε ένα μήνυμα μιλάει για: ... «προσέγγιση της Ανατολικής Εκκλησίας με τη Δυτική και πραγματοποίηση της Ενότητας!» (19 Ioυνίου, 1995)

O Iησούς επίσης λέει σε ένα άλλο μήνυμα: Iδού, πόση θα είναι η χαρά Μου, όταν θα συγκεντρωθείτε γύρω από Ένα Θυσιαστήριο και γύρω απ' αυτό το Θυσιαστήριο θα Με υμνήσετε, αναγνωρίζοντας τα λάθη σας, μετανοώντας για την αποστασία σας, ενθυμούμενοι την Αγάπη Μου για σας και αγαπώντας ο ένας τον άλλον, όπως Eγώ σας αγαπώ. Παιδιά, να είστε τέλειοι! (19 Απριλίου, 1988)

Κατά το τέλος της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Buti είπε: «Βασούλα Ρύντεν μαζί με άλλους διεθνείς επισκέπτες που είναι εδώ μαζί μας εορτάζουμε, αυτό το πρωινό της Δευτέρας, τη Θεία Ευχαριστία. Είναι μεγάλο προνόμιο να σας έχουμε εδώ μαζί μας. Μας φέρνετε πολλές ευλογίες, και είμαστε ευγνώμονες...

Ο Αρχιεπίσκοπος Buti Thlagale μας μίλησε στον Καθεδρικό Ναό Χριστού Βασιλέως

... Ευχαριστώ και όλους τους άλλους που ήρθαν στη Λειτουργία σήμερα για να παραστούν εδώ μαζί με τους επισκέπτες μας. Ελπίζω πως η χάρη που μας έφεραν θα παραμείνει κοντά μας και θα μας κάνει καλύτερους χριστιανούς. Και ακόμα περισσότερο από καλούς χριστιανούς, θα μας κάνει ανθρώπους ταγμένους να απλώσουν τα χέρια στις άλλες Εκκλησίες, με το πνεύμα ότι όλοι ανήκουμε στο Χριστό, και ότι πρέπει να γίνουμε παραδείγματα των καλών ειδήσεων του Χριστού, παραδείγματα, μάρτυρες αυτών που μας άφησε ο Χριστός και τα οποία, όπως φάνηκε από το πνεύμα της γιορτής που ζήσαμε, ενισχύουν την πεποίθηση πως κι εμείς κληθήκαμε για να ενώσουμε την Εκκλησία του Θεού. Ευχαριστώ.»

Επίσης πρόσθεσε: «Έχω επισκεφθεί πολλές Οικουμενικές συναντήσεις και δεν έγινα σοφότερος. Βρίσκω εξαιρετικά απογοητευτικό ότι αντί να μιλάμε για το πού πρέπει να είμαστε ως άνθρωποι του Θεού, να βρίσκουμε εμπόδια, να αναφερόμαστε στις διαιρέσεις, στους λόγους που τις προκάλεσαν στο παρελθόν, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύουμε ουσιαστικά τη διαίρεση, τον ίδιο το διχασμό που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε. Νομίζω πως οι εκκλησιαστικές αρχές, δηλαδή είμαι σίγουρος, δίνουν με το ένα χέρι και παίρνουν με το άλλο. Λέμε ότι επιθυμούμε να δούμε την ένωση, αλλά, σας διαβεβαιώνω, την αγάπη την υπερνικά η λεγόμενη «σύνεση». Επιδιώκουμε να γίνουμε ένα, αλλά τελικά γινόμαστε τόσο επιφυλακτικοί, τόσο προσεκτικοί, τόσο αυτάρεσκοι, κι έτσι συνεχίζουμε να προσυπογράφουμε τη διαίρεση που υπάρχει ανάμεσα στις εκκλησίες μας.

Ειλικρινά πιστεύω πως η ενότητα δεν θα έρθει απαραίτητα από τους ιθύνοντες των Εκκλησιών. Νομίζω ότι το έχω ήδη πει αυτό. Επίσης θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ενότητα θα προέλθει από τους ανθρώπους που αποτελούν οι ίδιοι μέλη του σώματος του Χριστού. Οι άνθρωποι του Θεού πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα επιδιώξουν να γίνουν απόστολοι, κατά κάποιο τρόπο· να μην αποτελούν απλώς οπαδούς, αλλά να νιώσουν υποχρεωμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες ως μέλη του σώματος του Χριστού.

Eίναι άλλο πράγμα να είσαι οπαδός και άλλο να είσαι ηγέτης, άνθρωπος με πρωτοβουλία, κι έτσι νομίζω ότι η Οικουμενική Κίνηση θα φτάσει σε ένα σημείο όπου αυτοί που είναι χαμηλά – τρόπος του λέγειν – οι λαϊκοί, θα επιταχύνουν το ρυθμό της διαδικασίας αυτής, γιατί όπως είπαμε η ιεραρχία των διαφόρων εκκλησιών (δεν έχει σημασία, μου είπε κάποιος, μην τους ακούς!), έχει προσκολληθεί στα συμφέροντά της κι έτσι, κατά παράδοξο τρόπο, ενσυνείδητα προστατεύει αυτά τα συμφέροντα.

Λοιπόν ο π. Shaun δεν ξέρει πως το Σάββατο διάβαζα όλο το πρωί τα μηνύματα της Βασούλας. Όποτε έχω την ευκαιρία προσεύχομαι για εκείνη. Πιστέψτε με. Την ιστοσελίδα, κυρίως από το 1995 με την αντίδραση του Βατικανού – τα διάβασα όλα αυτά το Σάββατο, κι έτσι ότι λέω το λέω στηριζόμενος σε αυτό το υπόβαθρο αλλά και στην εμπειρία μου από τις τόσες Οικουμενικές συναντήσεις που ανέφερα.

Νομίζω πως προσπαθώ να πω ότι το Άγιο Πνεύμα πνέει όπου θέλει και καλό θα ήταν να δίναμε την ευκαιρία στη Βασούλα να μας οδηγήσει ώστε να γίνουμε πράγματι όλοι ένα, σαν μέλη του Σώματος του Χριστού. Είναι αλήθεια όμως ότι η Οικουμενική Κίνηση θα ευλογηθεί, δεν θα υποχωρήσει αφού αγωνιζόμαστε, και κατά μία έννοια είναι μια κλήση για τον καθένα ξεχωριστά.»

Ύστερα ο π. Shaun είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη χορωδία μας που τραγούδησε για μας σήμερα το πρωί... Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Winnie Williams και Garcinda Jardin, στην ομάδα της Αληθινής εν Θεώ Ζωής του Γιοχάνεσμπουργκ που προετοιμάστηκε για τη συνάντηση αυτή, τη δυναμική νεανική ομάδα που ήταν μαζί μας σήμερα, κι επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό του Καθεδρικού Ναού...

Βασούλα, γνωρίζω πως δεν είσαι στη λίστα για να μιλήσεις αλλά θα ήθελα οπωσδήποτε να πεις δυο λόγια». Έτσι προσκάλεσε τη Βασούλα να απευθυνθεί στους παρευρισκόμενους από τον άμβωνα.

Ομιλία της Βασούλας Ρύντεν στον Ι. Ν. Χριστού Βασιλέως

Η Βασούλα είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίσκοπο και τους πατέρες εδώ γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε αυτή την υπέροχη λειτουργία. Ας τους δώσουμε ένα χειροκρότημα.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά την ωραία χορωδία. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία γι’ αυτούς που ήρθαν από 18 διαφορετικές χώρες και δεν είχαν ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο, και ενθουσιάστηκαν. Σας ευχαριστούμε.

Δεν είναι η πρώτη μου φορά σ’ αυτόν τον Καθεδρικό. Νομίζω πως έχω ξανάρθει τρεις φορές, ίσως τέσσερις, αφού είχα προσκληθεί πολύ ευγενικά από την Καθολική Εκκλησία για να μιλήσω εδώ σχετικά με τα μηνύματα της ΑΕΘΖ, και θυμάμαι πως ο Ναός ήταν τόσο γεμάτος όσο σήμερα. Ακόμα και την πρώτη φορά, δεν υπήρχαν ελεύθερες θέσεις και οι νέοι πέρασαν να κάτσουν ακριβώς μπροστά. Έτσι πιστεύω πως το Γιοχάνεσμπουργκ δέχθηκε πολύ ευνοϊκά την Αληθινή εν Θεώ Ζωή και εκτίμησαν ανάλογα την αξία της, και πραγματικά ευχαριστώ το Γιοχάνεσμπουργκ για όλα όσα κάνει για την ΑΕΘΖ. Σας ευχαριστώ, ο Θεός να σας ευλογεί.»

Μετά τη λειτουργία, μας προσκάλεσαν ζεστά να πάμε στην αίθουσα της εκκλησίας και οι ενορίτες είχαν ετοιμάσει αρκετό φαγητό και αναψυκτικά για όλους μας. Και οι δύο χορωδίες τραγούδησαν για μας με τον Αφρικάνικο παραδοσιακό τρόπο και μας κάλεσαν να ανέβουμε στη σκηνή και να χορέψουμε μαζί τους! Ο π. Shaun ήρθε στο πούλμαν να μας αποχαιρετήσει.

Ο π. Shaun αποχαιρετά όλους μας

Ο διάκονος Γεώργιος Κοκονάς μας αποχαιρετά κι εκείνος στο λεωφορείο

Ύστερα πήγαμε οδικώς στην υπαίθρια αγορά του Μπρούμα Λέικ, όπου αγοράσαμε κάποια σουβενίρ.

Την Τρίτη 6 Απριλίου 2010 αναχωρήσαμε με το πούλμαν βόρεια προς το Bakubung Safari Lodge, περίπου 3 ώρες από το Γιοχάνεσμπουργκ. Στη μέση της διαδρομής σταματήσαμε στο πολιτιστικό χωριό Λεσέντι για φαγητό και γνωριμία με τις αφρικανικές φυλές.

Πολιτιστικό Χωριό Λεσέντι

Πολιτιστικό Χωριό Λεσέντι

Πολιτιστικό Χωριό Λεσέντι

Πολιτιστικό Χωριό Λεσέντι

Η οδηγός του λεωφορείου μας ενδιαφέρθηκε πολύ να γνωρίσει τη Βασούλα και να μάθει περισσότερα για το χάρισμά της. Η Βασούλα της μίλησε καθώς πηγαίναμε, και στο τέλος της έδωσε τον πρώτο τόμο των μηνυμάτων.

Η Βασούλα ευλογεί τη Σάρα

Ο Παύλος μίλησε με τη Σάρα, την ξεναγό του χωριού, κι επίσης της έδωσε το βιβλίο της ΑΕΘΖ, ενώ εκείνη είπε: «είναι μια ευλογία για μένα!» Ο Παύλος την ρώτησε πώς λέγεται η Αληθινή εν Θεώ Ζωή στη γλώσσα των Ζουλού..

Ο Παύλος δίνει στη Σάρα ένα βιβλίο της Αληθινής εν Θεώ Ζωής

Καθ’ Οδόν για το Σαφάρι στον Εθνικό Δρυμό Πιλάνεσμπεργκ

Στη διαδρομή προς το Bakubung, περάσαμε από την Πρετόρια καθώς κατευθυνόμασταν προς το ξενοδοχείο κοντά στο πάρκο αγρίων ζώων. Η διαδρομή στην ύπαιθρο της Νότιας Αφρικής είναι πανέμορφη, με θέα σε κοιλάδες και ψηλά βουνά στο υπόβαθρο. Μετά την καταχώρησή μας στο ξενοδοχείο Bakubung Lodge Hotel, επίσης γνωστό ως οι Άνθρωποι του Ιπποπόταμου, στο καθαρό από ελονοσία πάρκο του Πιλάνεσμπεργκ, γρήγορα ξεκινήσαμε το πρώτο μας σαφάρι στις 4.30, διασχίζοντας τη ζούγκλα με ένα ανοικτό τζιπ. Είδαμε λιοντάρια, ρινόκερους, ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, έναν γατόπαρδο, μια στρουθοκάμηλο, γκνου, κόμπρες, ζέβρες και άλλα πολλά.

Bakabung Lodge

Σαφάρι με αυτοκίνητο

cheetah

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010, ακριβώς πριν την ανατολή του ηλίου, στριμωχτήκαμε ξανά στα ανοιχτά τζιπ για να εξερευνήσουμε τη ζούγκλα. Είδαμε κι άλλα άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι π. Joe, π. Graham και π. Vincent

Καμηλοπάρδαλη, ελέφαντας και ζέβρες

Αργότερα το ίδιο πρωί, κάναμε μια υπαίθρια λειτουργία με τον π. Joe Iannuzzi που συλλειτούργησε με τον π. Joseph από την Ουγκάντα, τον π. Vincent από το Sasolburg, και τον π. Graham από το Ladysmith. Η Θεία Λειτουργία στο ύπαιθρο υπό τους ήχους της ζούγκλας έκανε τους παρευρισκόμενους να εκφράσουν την ευφορία που τους δημιούργησε, καθώς και πόσο μπόρεσαν να αναλογιστούν την Παρουσία του Θεού στη φύση.

Ο Ιησούς λέει σε ένα μήνυμα: Στο εξής θα Mε γυρεύεις στη σιωπή. Aγάπα Mε σε απόλυτη σιωπή, προσευχήσου σιωπηλά, εισχώρησε στον Πνευματικό Mου Kόσμο σιωπηλά. (31 Μαΐου, 1987)

Η Βασούλα και ο Καρδινάλιος Napier Συναντιούνται Ξανά

Η Βασούλα, η Georgia και η Winnie γύρισαν πίσω στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια τετράωρη διαδρομή για τη συνάντηση που είχε ετοιμασθεί με τον Καρδινάλιο Wilfrid Napier. Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο Intercontinental που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο. Ο π. Wayne τον συνόδευσε εκεί. Είχε έρθει για μια διαθρησκευτική διάσκεψη. Όταν χαιρέτησαν ο ένας τον άλλο, ήταν ένα πολύ ζεστό καλωσόρισμα καθώς αγκαλιάστηκαν και έδειχναν πολύ χαρούμενοι που ξαναβλεπόντουσαν.

Ο Καρδινάλιος Napier υποδέχεται θερμά τη Βασούλα

Συζήτησαν θέματα της Εκκλησίας και η Βασούλα του μίλησε για την ένωση των ημερομηνιών του Πάσχα και τις ενέργειες της Καθολικής Εκκλησίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Βασούλα και ο Καρδινάλιος Napier χαίρονται τη συνάντησή τους

Ο Ιησούς λέει σε ένα άλλο μήνυμα:

"Όπως έστειλε Εμένα ο Πατέρας κι εγώ στέλνω εσένα, πήγαινε τώρα να συναντήσεις τον αδελφό σου και ενώστε τις ημερομηνίες του Πάσχα. Τότε, θα σας δώσω το δώρο της αγάπης και θα αποκαταστήσω την όρασή σας. Δεν θέλω να χαθείτε μέσα στην τρέλα σας. Πραγματικά είναι διπλή η λύπη Μου, διπλοί οι στεναγμοί Μου. Πήγαινε τώρα και ανακούφισε τον πόνο Μου, αδελφέ, πήγαινε και δόξασέ Με ενοποιώντας τις ημερομηνίες του Πάσχα." (7 Δεκεμβρίου, 1994)

Επίσης σε ένα άλλο μήνυμα λέει ο Ιησούς:

Άκου και γράφε: Η Δόξα θα ακτινοβολήσει από την Ανατολική όχθη. Γι' αυτό, λέω στον Δυτικό Οίκο: Στρέψε τα μάτια σου προς την Ανατολή. Μη θρηνείς για την αποστασία και την καταστροφή του Οίκου σου. Μην πανικοβάλλεσαι, γιατί αύριο θα τρως και θα πίνεις μαζί με το βλαστάρι Μου από την Ανατολική όχθη. Το Πνεύμα Μου θα σας συνενώσει. Δεν άκουσες ότι η Ανατολή και η Δύση θα γίνουν ένα Βασίλειο; Δεν άκουσες ότι μπορώ να δεχθώ μια ημερομηνία; (24 Οκτωβρίου,1994)

Ο Καρδινάλιος επίσης ανέφερε πως ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας του τον είχε ενημερώσει ότι μετά από το άρθρο που έγραψε για τη Βασούλα είχαν μέγιστο αριθμό επισκέψεων. Ο Καρδινάλιος Napier και η Βασούλα μίλησαν για μια ώρα πριν τη διάσκεψη που είχε εκείνος. Υπήρχαν και άλλες προσωπικότητες του διαθρησκευτικού χώρου που καθώς έφταναν στο ξενοδοχείο περνούσαν μπροστά από τον Καρδινάλιο και τη Βασούλα κι εκείνος την παρουσίαζε στους διάφορους ηγέτες.

Ο π. Wayne, η Βασούλα Ryden και ο Καρδινάλιος Napier

Πνευματική Ενότητα

«...Αν καταφέρουν οι Εκκλησίες να ξεπεράσουν τα αρνητικά εμπόδια που τις εμποδίζουν να ενωθούν, εμπόδια τα οποία, σύμφωνα με τις Γραφές, είναι ενάντια στην πραγματοποίηση της ενότητας στην πίστη στην αγάπη και στη λατρεία μεταξύ τους, Εγώ θα μείνω πιστός στην υπόσχεσή Μου να παραχωρήσω μια περίοδο ειρήνης για όλο τον κόσμο. Η ειρήνη αυτή θα ελκύσει όλους τους ανθρώπους στο Μυστικό Μου Σώμα και έτσι θα εκπληρωθούν τα λόγια που πρόφερα για όλους σας στην προσευχή Μου προς τον Θεό Πατέρα, όταν ικέτευσα:

"...ώστε να είναι όλοι ένα, όπως Εσύ, Πατέρα, είσαι ενωμένος με Μένα κι Εγώ με Σένα, κι έτσι ο κόσμος να πιστέψει ότι Με έστειλες Εσύ." Η ικεσία που πρόφεραν τα θεϊκά Μου χείλη αντηχεί πάντα, κάθε δευτερόλεπτο, από τον ουρανό. Τα λόγια που απήγγειλα σήμαιναν ότι θα πρέπει όλη η δημιουργία να δείξει ζήλο για μια ενότητα πνευματική, όχι μια ενότητα με μια υπογραμμένη συνθήκη. Για να εκπληρωθούν τα λόγια Μου, οι εκκλησίες θα πρέπει πρώτα να αναζητήσουν την ταπεινοφροσύνη και την αγάπη, χάρες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω του Αγίου Πνεύματος και μέσω μιας βαθιάς μετάνοιας.» (10 Δεκεμβρίου, 2001)

Μετά τη συνάντηση της Βασούλας με τον Καρδινάλιο, ο δημοσιογράφος και παραγωγός Γιώργος Μαζαράκης από τον τηλεοπτικό σταθμό M-NΕΤ ΗΠΕΙΡΟΣ (και τονίζω Ήπειρος, με κεφαλαία για να δείξω ότι το Μ-ΝΕΤ είναι ένα κανάλι που καλύπτει ΟΛΗ την Αφρική, και όχι ένα μικρό τοπικό κανάλι) ήρθε στο ξενοδοχείο με τον εικονολήπτη του για να πάρει τηλεοπτική συνέντευξη από τη Βασούλα για ένα απόσπασμα μιας ώρας στην τηλεοπτική εκπομπή του, η οποία ονομάζεται Carte Blanche (Εν Λευκώ).

Γεώργιος Μαζαράκης, παραγωγός, Carte Blanche

Γεώργιος Μαζαράκης, παραγωγός, Carte Blanche

Αυτό κανονίστηκε από μια ακόμα υπέροχη «σύμπτωση», ή, αφού αυτή η λέξη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Θεού, μάλλον θα τη λέγαμε Θεία Πρόνοια. Ο Παύλος, ένας αναγνώστης της ΑΕΘΖ που είχε έρθει μαζί μας στην Νότια Αφρική, είχε συναντήσει αρκετές μέρες νωρίτερα μία παραγωγό της εκπομπής Carte Blanche (δημοφιλής κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή στην Αφρική) στην Πλατεία Μαντέλα «συμπτωματικά» ενώ ψώνιζε. Όταν τους άκουσε να μιλούν Ελληνικά, ρώτησε τον Παύλο ποιοι ήταν και τι έκαναν στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Παύλος, ο οποίος είναι γνωστό πως δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την ΑΕΘΖ, εξήγησε σχετικά με τη Βασούλα και το λόγο της επίσκεψής τους στη Νότια Αφρική. Η παραγωγός (Σοφία Φιλιππίδης) έδειξε ενδιαφέρον για μια πιθανή συνέντευξη/θέμα. Ο Παύλος της έδωσε τον αριθμό του κινητού του σε περίπτωση που ήθελε να μάθει περισσότερα. Κι έτσι έκανε. Ενώ η Βασούλα, η Georgia και η Winnie ήταν ήδη στο δρόμο προς το σημείο συνάντησης με τον Καρδινάλιο Napier, η παραγωγός του τηλεφώνησε ζητώντας μια συνέντευξη με τη Βασούλα! Ο Παύλος της είπε πως κατευθυνόταν στο Γιοχάνεσμπουργκ και θα ήταν καλύτερο να επικοινωνούσε με τη Γουίνι, την οργανώτρια, για να κανονίσει μια πιθανή συνάντηση εκεί καθώς ήταν η τελευταία ευκαιρία να τη συναντήσει πριν αναχωρήσει από τη Νότια Αφρική.

Όλο αυτό κανονίστηκε καθώς οδηγούσαμε προς το Γιοχάνεσμπουργκ! Ο Γιώργος Μαζαράκης τηλεφώνησε στη Γουίνι, και ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει συνέντευξη από τη Βασούλα και πώς και πού θα μπορούσε να γίνει αυτό. Έτσι αυτή η ευκαιρία παρουσιάστηκε καθώς πηγαίναμε στο αεροδρόμιο. Ξανατηλεφώνησε και είπε πως θα μας συναντούσε εκεί. Μετά νοίκιασε ένα μικρό δωμάτιο συσκέψεων στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, όπου κι έγινε η συνέντευξη. Ο Γιώργος είπε στη Βασούλα ότι όταν την είδε για πρώτη φορά είχε νιώσει μια ανατριχίλα! Τον άκουσα να της λέει ότι είχε μπει στο διαδίκτυο και είχε διαβάσει αυτό που είπε ο Καρδινάλιος Napier για τη Βασούλα ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την Καθολική Εκκλησία, αλλά και ότι μίλησε με πολύ ωραία λόγια για εκείνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είχε παραστεί επίσης σ’ αυτή τη διαθρησκευτική συνάντηση. Είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε και να του μιλήσουμε. Μας είχε φέρει τα παραδοσιακά ελληνικά κόκκινα αυγά του Πάσχα, καθώς του είχαμε τηλεφωνήσει ότι θα ήμασταν στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου και θα τον βλέπαμε εκεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μας έφερε τα παραδοσιακά ελληνικά κόκκινα αυγά του Πάσχα

Και τα τρία αυτά πράγματα έγιναν στο ξενοδοχείο InterContinental. Αναχωρήσαμε από εκεί γύρω στις 6.30 το απόγευμα και οδηγήσαμε βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ πίσω στο Bakubung, κάτι που μας πήρε τρεις ώρες. Αυτή η μέρα μας φάνηκε σαν μια πραγματική θεϊκή αποστολή με όλα όσα παρεμβλήθηκαν ανάμεσα στη συνάντηση με τον Καρδινάλιο, την εκπομπή Carte blanche και τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Ο Κύριος τα είχε ετοιμάσει όλα τόσο βολικά ώστε να γίνουν στο ίδιο μέρος!

Τελικός Αποχαιρετισμός στην Αρχιεπισκοπή

Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2010, αφήσαμε το Bakubung για το Γιοχάνεσμπουργκ και φάγαμε στο εστιατόριο Pappas στην Πλατεία Μαντέλα. Ο π. Αθως ήταν εκεί μαζί με τον διάκονο Γεώργιο. Μετά το φαγητό, η ομάδα γύρισε στο λεωφορείο και κατευθύνθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή για ένα τελευταίο αποχαιρετισμό με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, όπου προσέφερε καφέ σε όλους.

Πίνοντας καφέ στον περίβολο της Αρχιεπισκοπής

Ένα όμορφο κομμάτι αυτού του ταξιδιού είναι πως όταν είμαστε μαζί , ευαγγελίζουμε με την παρουσία μας και διανέμουμε υλικό της ΑΕΘΖ παντού, σε γκαρσόνια, οδηγούς, ξεναγούς, αεροσυνοδούς, καθαρίστριες, προσωπικό ξενοδοχείων και σε καθένα που συναντήσαμε στο δρόμο μας!

Οδηγός σαφάρι διαβάζει ΑΕΘΖ...

Ο Ιησούς λέει σε ένα μήνυμα: Κι εσύ, που η Ψυχή Μου σε ρίχνει σαν δίχτυ σε κάθε έθνος...(8 Απριλίου, 1993)

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ γι’ αυτό το έργο της αγάπης, και όλη τη σκληρή δουλειά, στη Winnie Williams, την Gracinda Jardin και τον Manny Ferreira και σε όλους τους άλλους της ομάδας της ΑΕΘΖ της Νότιας Αφρικής γιατί έκαναν το ταξίδι αυτό μια βαθιά πνευματική και χαρούμενη εμπειρία. Μέσα στα μηνύματα ο Ιησούς λέει:Μακάριοι αυτοί που δεν διαφοροποιούνται υπό το Άγιο Μου Όνομα, αλλά δείχνουν την ενότητά τους με την ταπείνωση και την αγάπη τους, θα Ονομαστούν Στύλοι και Θεμέλιο του Ιερού του Θεού. (14 Απριλίου, 1991)

Εν Χριστώ,
Sara Annunziata, Janna Drekovic and Georgia Klamson
αναγνώστες της ΑΕΘΖ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ