ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/mission/reports/2008/africa2008/johannesburg/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Αποστολή » Αναφορές από Ομιλίες της Βασούλας » 2008 Aναφορές » Η Βασούλα επισκέπτεται τη Ν. Άφρική, Σουαζιλάνδη & Λεσότο  » Γιοχάνεσμπουργκ – Νότιος Αφρική »

 

Η Βασούλα επισκέπτεται τη Ν. Αφρική, Σουαζιλάνδη και Λεσότο

Γιοχάνεσμπουργκ, Ν. Αφρική

Κυριακή, 2 Νοεμβρίου το πρωί, αφού αποχαιρετίσαμε την Οctavia και την ομάδα προσευχής, αναχωρήσαμε από την Swaziland με προορισμό το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου μας περίμεναν η Winnie με τoν Emmanuel. Μετά από μια μικρή ανάπαυλα, ξεκινήσαμε για τον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Βασιλιά, όπου η Βασούλα το μεσημέρι θα έδινε μαρτυρία σε μια εκκλησία γεμάτη κόσμο. Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, από διαφορετικές ομολογίες και κοινωνικές τάξεις, πλούσιοι και φτωχοί, έγχρωμοι και λευκοί, κληρικοί και λαϊκοί, από διαφορετικές περιοχές, συνέθεταν ένα γεμάτο χρώμα ακροατήριο, που λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας, έψαλλε ύμνους και δόξαζε τον Κύριο. Ο π. Shaun καλωσόρισε τον κόσμο, ιδιαίτερα τον επίσκοπο Buti Tlhagale, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία από την πρώτη σειρά και στη συνέχεια, καλωσόρισε θερμά τη Βασούλα λέγοντας, “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βασούλα είναι εδώ στον Καθεδρικό ναό μας, έχει έρθει πολλές φορές τα τελευταία 15 χρόνια, και την θεωρούμε Αφρικανή αφού γεννήθηκε στην Αίγυπτο…” Η μαρτυρία της Βασούλας ξεκίνησε με το «Πάτερ Ημών», διήρκεσε μια ώρα περίπου και ήταν γεμάτη πάθος και αγάπη για τον Ιησού. Ένας απόστολος του Χριστού, που ταξιδεύει ακούραστα όπου την καλούν, κάτω από δύσκολες συνθήκες τις περισσότερες φορές και μεταφέρει το Μήνυμα του Κυρίου, ζωντανό παράδειγμα για όλους μας. Ο σεβ. Buti Tlhagale έκλεισε την ομιλία ευλογώντας τους πιστούς.

Ομιλία της Βασούλας στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Βασιλιά στο Γιοχάνεσμπουργκ
Ομιλία της Βασούλας στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Βασιλιά στο Γιοχάνεσμπουργκ

Το απόγευμα, ο π. Emil Blaser πήρε τηλεφωνικά συνέντευξη από την Βασούλα για τον καθολικό ραδιοφωνικό σταθμό Veritas, που κράτησε μια ώρα.

Την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, μετά το πρωινό με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ και 2 ορθόδοξους ιερείς, ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της Καθολικής Εκκλησίας με τον π. Shaun, τον Emmanuel, τη Winnie, την Gracinda, τον Martin και μερικούς άλλους διοργανωτές στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είχε καλέσει για φαγητό στην κατοικία του τους διοργανωτές των συναντήσεων της Βασούλας, καθώς και Έλληνες φίλους της παροικίας. Η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη και ο σεβασμιώτατος ένας ευχάριστος οικοδεσπότης, που φρόντιζε με ενδιαφέρον και αγάπη τους καλεσμένους του.

Η Βασούλα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, τον π. Σων και την ομάδα προσευχής της ΑεΘΖ στο Γιοχάνεσμπουργκ
Η Βασούλα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, τον π. Σων
και την ομάδα προσευχής της ΑεΘΖ στο Γιοχάνεσμπουργκ

Το βράδυ, στον Πανελλήνιο Ραδιοφωνικό σταθμό στο Bedfordview, η Βασούλα έδωσε συνέντευξη στον Μητροπολίτη Σεραφείμ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αποστολή της, την προσευχή και την ενοποίηση της ημερομηνίας του Πάσχα, που είναι διακαής πόθος του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ παίρνει συνέντευξη από την Βασούλα στον Πανελλήνιο Ραδιοφωνικό σταθμό του Βedfordview
Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ παίρνει συνέντευξη από την Βασούλα
στον Πανελλήνιο Ραδιοφωνικό σταθμό του Βedfordview

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, οι φίλοι της ΑΕΘΖ είχαν την καλοσύνη να μας προσφέρουν μια μέρα ξενάγησης στο Lecedi, ένα πολιτιστικό χωριό που δείχνει την κουλτούρα και τις παραδόσεις των ανθρώπων της Αφρικής. Κατά την άφιξή μας στο Lesedi, μας υποδέχτηκαν με τον παραδοσιακό Αφρικανικό τρόπο και μας ξενάγησαν στο χωριό τους, όπου ανακαλύψαμε πολλές συναρπαστικές πλευρές της κουλτούρας των ανθρώπων της Αφρικής.

Lesedi Παραδοσιακό Χωριό
Lesedi Παραδοσιακό Χωριό

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου το πρωί, η Βασούλα μίλησε στον Ελληνορθόδοξο ναό της «Παντάνασσας», στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι προσκλήσεις για την ομιλία της είχαν σταλεί από το γραφείο του Μητροπολίτη Σεραφείμ προς τους ηγέτες όλων των εκκλησιών στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια. Παρακολούθησαν την ομιλία της κληρικοί διαφόρων ομολογιών. Οι περισσότεροι από αυτούς γνώριζαν τη Βασούλα και είχαν διαβάσει τα μηνύματα, ή είχαν ακούσει γι’ αυτά. Τη Βασούλα παρουσίασε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ λέγοντας: «...Κάποιες φορές, ο Θεός καλεί ανθρώπους για να μας δώσει Πνευματικές οδηγίες, γι’ αυτό σας καλωσορίζω όλους στην Μητρόπολη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και καλωσορίζω κι εσένα Βασούλα, και σε ευχαριστώ που δέχθηκες την πρόσκλησή μας να μας μιλήσεις για τόσο σημαντικά θέματα...”

Η Βασούλα, πριν αρχίσει την ομιλία, ζήτησε από τον Ιησού να της δώσει ένα μήνυμα να διαβάσει στη σύναξη. Άνοιξε το βιβλίο και έπεσε στο μήνυμα «Αληθινοί Ποιμένες», 30 Ιουνίου 1993, που απευθύνεται στους ιερείς Του. Διάβασε επίσης το «μήνυμα Ενότητας» 14 Οκτωβρίου, 1991

«Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν, είναι πιστοί…» ΑΕΘΖ, 30 Ιουνίου,1993

"«...”Αν ήσασταν τυφλοί” τους απάντησε ο Ιησούς, “δεν θα ήσασταν ένοχοι”, τώρα όμως που λέτε με βεβαιότητα ότι βλέπετε, η ενοχή σας παραμένει». " Ιωάν. 9:41

Στο τέλος της ομιλίας της δέχτηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους ιερείς και λαϊκούς. Ήταν φανερός ο ενθουσιασμός ορισμένων ιερέων, που την άκουγαν για πρώτη φορά. Ένας εξ’ αυτών, Ρωμαιοκαθολικός ιερέας, νέος σε ηλικία, ήταν ενθουσιασμένος με το πνευματικό περιεχόμενο της ομιλίας της, αλλά και με τις απαντήσεις που έδωσε, τον εντυπωσίασε δε ιδιαίτερα η απάντηση της σχετικά με την θέση της Παναγίας μέσα στην Εκκλησία.

Μετά την ομιλία, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με τους φίλους της ΑΕΘΖ από το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια.

<
Ομιλία στην ορθόδοξη εκκλησία της “Παντάνασσας”, στο Γιοχάνεσμπουργκ
Ομιλία στην ορθόδοξη εκκλησία της “Παντάνασσας”, στο Γιοχάνεσμπουργκ
Η Βασούλα μετά την ομιλία της με τους κληρικούς
Η Βασούλα μετά την ομιλία της με τους κληρικούς

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου πρωί, αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο με προορισμό το Lesotho. Φτάσαμε νωρίς, κάναμε check in, δώσαμε τις αποσκευές και ενώ περιμέναμε στην πύλη για να επιβιβαστούμε, διαπιστώσαμε ξαφνικά ότι η πύλη είχε κλείσει και το αεροπλάνο απογειωνόταν χωρίς εμάς…