ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:http://www.tlig.org/el/mission/reports/2008/africa2008/arrival-in-johannesburg/ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΕΓΑΛΟ

Ελληνικά » Αποστολή » Αναφορές από Ομιλίες της Βασούλας » 2008 Aναφορές » Η Βασούλα επισκέπτεται τη Ν. Άφρική, Σουαζιλάνδη & Λεσότο  » Γιοχάνεσμπουργκ – Νότιος Αφρική  »

 

Η Βασούλα επισκέπτεται τη Ν. Αφρική, Σουαζιλάνδη & Λεσότο

Άφιξη στο Γιοχάνεσμουργκ, Νότιος Αφρική

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, μεσημέρι, φτάσαμε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου μας υποδέχθηκαν η Winnie Williams, ο π. Shaun, η Gracinda, και μέλη της ομάδας προσευχής της ΑεΘΖ. Κατευθυνθήκαμε στην Ελληνική Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας της Νοτίου Αφρικής, όπου συναντήσαμε τον σεβ. Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, στην κατοικία του οποίου φιλοξενηθήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο σεβασμιώτατος μας πρόσφερε ελληνική φιλοξενία και μας έκανε να νιώσουμε κυριολεκτικά σαν στο σπίτι μας.

Johannesburg TLIG Prayer Group Greet Vassula
Η Ομάδα προσευχής της ΑεΘΖ του Johannesburg καλωσορίζει την Βασούλα

H Winnie, η Gracinda, ο Emmanuel, ο Martin, διοργανωτές των ομιλιών της Βασούλας στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά εν μέρει στη Swaziland,Africa, εργάστηκαν σκληρά για να προετοιμάσουν με επιτυχία την επίσκεψη της Βασούλας στη Ν. Αφρική, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Μόλις ενημερώθηκαν για την πιθανότητα επίσκεψης της Βασούλας στην χώρα τους, άρχισαν να μαζεύουν χρήματα ώστε να καλύψουν τα έξοδα της επίσκεψης. Παρήγγειλαν βιβλία, έβαλαν επίσης αγγελία για την ομιλία της Βασούλας στην καθολική εφημερίδα, όπως επίσης και μια ολόκληρη σελίδα, έγχρωμη στην εβδομαδιαία εφημερίδα της εκκλησίας στα πορτογαλικά, και διοργάνωσαν συνεντεύξεις της Βασούλας στον ορθόδοξο και καθολικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Δόθηκαν επίσης ξεχωριστές προσκλήσεις στον κλήρο, για μια συνάντηση κληρικών που δόθηκε από το γραφείο του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σεραφείμ. Ο π. Shaun ζήτησε μια συνοδευτική επιστολή από τον καθολικό επίσκοπο Buti Tlhagale, η οποία ενθάρρυνε τον καθολικό κλήρο να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση, και θέλησαν να κλείσουν μια τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά οι μέρες δεν τους βόλευαν.

Την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, το πρωί, η Βασούλα συναντήθηκε με τον σεβ. Buti Tlhagale, Επίσκοπο του Γιοχάνεσμπουργκ, στο γραφείο του. Η συνάντηση ήταν ευχάριστη, αφού γνωρίζονταν από την προηγούμενη επίσκεψή της εκεί, το 2005. Ο αρχιεπίσκοπος, αντιλαμβανόμενος τον κόπο που καταβάλλει ταξιδεύοντας ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο, την ρώτησε από πού αντλεί τόση ενέργεια για την αποστολή της. Η Βασούλα, έδειξε ψηλά και απάντησε χαμογελώντας: “Από ψηλά! Ο Θεός, ως μεγάλος ταξιδιωτικός πράκτορας, τα οργανώνει όλα...” και συμπλήρωσε ότι τώρα είναι η χρονιά για την Αφρική, καθώς την έχουν καλέσει πολλές εκκλησίες της Αφρικής, και επανέλαβε αυτό που είχε πει ο Πάπας Ιωάννης ΠαύλοςΒ’ και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’: «Η Αφρική είναι ανοιχτή και υπάρχει ελπίδα, Το μέλλον της Εκκλησίας είναι η Αφρική.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Buti Tlhagale με τη Βασούλα
Ο Αρχιεπίσκοπος Buti Tlhagale με τη Βασούλα

Το μεσημέρι, αναχωρήσαμε με οδηγό την Gracinda και συνοδηγό τη Winnie για το αεροδρόμιο με προορισμό τη Swaziland.

Επιβιβασθήκαμε σε ένα μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο 29 θέσεων περιμένοντας την αναχώρηση, η οποία καθυστερούσε λόγω της υπερφόρτωσης με καύσιμα του αεροπλάνου και λόγω βλάβης των αντλιών του αεροδρομίου που θα βοηθούσαν στην αφαίρεση καυσίμων. Μετά από αρκετή ώρα αναμονής, επιβιβασθήκαμε στο επόμενο αεροπλάνο που έφθασε από τη Swaziland. Αμέσως μετά την απογείωση, διαπιστώσαμε ότι η περιπέτεια της πτήσης μας δεν είχε τελειώσει όπως νομίζαμε, μάλλον μόλις άρχιζε... Σχεδόν όσο διήρκεσε η πτήση, το αεροπλάνο πετούσε μέσα σε κατασκότεινα σύννεφα και ανεβοκατέβαινε με δύναμη ή στροβιλιζόταν ανάλογα με την φορά των ανέμων, ενώ ακούγονταν συνεχώς τρομαγμένες φωνές “...η κατάσταση ήταν πραγματικά άσχημη! Κοίταξα τη Βασούλα, μου χαμογέλασε... Σκέφτηκα ότι είμαστε στα χέρια του Θεού και αυτό που περνάμε είναι ένας μικρός εξαγνισμός, και χαλάρωσα... Επιτέλους, προσγειωθήκαμε και η φωνή του πιλότου από τα μεγάφωνα μας αποχαιρετούσε λέγοντας: «Θα χαρούμε να σας δούμε στην επόμενη πτήση μας…»

Στο μικρό, αεροδρόμιο Matsapha, της Swaziland μας υποδέχτηκαν οι διοργανώτριες Octavia, και Morin με μέλη της ομάδας προσευχής της ΑΕΘΖ.