ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/testimonies/churchpos/theodorosII/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Свидетелства » Позицията на Църквата » Патриархът на Александрия и цяла Африка, Теодор II »

 

Патриархът на Александрия и цяла Африка, Теодор II

Патриархът на Александрия и цяла Африка, Теодор II, отвори вратите на Патриаршията в Александрия, Египет, през април 2008, с приветствуваща прегръдка и вълнуващо поздравление от Залата на Престола към ИвБЖ и Васула. Ето какво каза:

"От все сърце ви пожелавам официално добре дошли, тук, в залата на Престола, където наш съпътник е Aпостолът и Евангелист Марко. Сутринта, ви приех в манастира Свети Сава, един скромен манастир датиращ от 4-и век. Днес, ви приемам официално тук, в нашата Патриаршия. Патриаршията има 2000-годишна история от епохата на Христос до днес. И така, от една страна имаме историята с големите апостоли, освен апостол Павел, чиите приемници бяха големите Отци на Църквата. И тази история с Отците на Църквата, стига до дните ни, затова виждаме отдясно и отляво в залата, Патриарсите, които минаха от Александрия

Всичко това е нашето наследство, пред нас е бъдещето, цяла Африка е за нас. Затова искам да знаете, че преди да се изкача по стъпалата на престола на Свети Марко, бях мисионер в Камерун, в Судан, в Габон, след това в Зимбабве, Малауи, Боцуана, Ангола. Така, като мисионер познавам много добре Африка, трудностите, пред които е изправена и големите й проблеми на бедностт, но най-вече, по време на обиколките, които провеждам, срещам хората, които търсят, търсят обичта на Христос. Затова, Васула, толкова се развълнувах, когато преди няколко минути пяхте на Иисус Христос, мислите ми се отправиха първоначално към децата ми африканци, които вдигат и те ръце към небесата и пеят на хиляди езици на Христос. Имаме така отчайваща нужда от обичта на Христос. Подготвям наскоро едно голямо пътуване в Гана, а малко време преди се завърнах от Мадагаcкар.

А сега бих желал от все сърце да ви пожелая добре дошли. На теб, Васула, добре дошла, както казах и сутринта в църквата, добре дошла в родината си, добре дошла в страната, която те роди, и поздравявам всички придружаващи те. Както се казва тук, Васула моя, “който пие вода от Нил, никога не забравя тази страна”

Бих искал да поздравя с добре дошъл Епископа на Индия, добре дошъл в Апостолската ни Патриаршия, скъпи братю, искам да поздравя монаха, искам да поздравя вас, монахинята, дошла тук, вас Отче, и вас Отче от Римокатолическата Църква и да ви кажа на всички, че ви посрещаме с голяма радост, обичаме ви и че се намираме под същата закрила и обич на Великия Бог, на Иисус Христос.

Васула, бих искал да ти благодаря за тази възможност да сме заедно през тези дни. Ще проследим тази вечер Страданията на нашия Господ. Утре ще се преклоним пред Него на Епитафия Му и ще изживеем в сърцето си, биещо благочестиво, Страданието, Възкресението Му. И радостта – това е пожеланието ми – радостта на Възкресението, тази Светлина да придружава винаги живота на всички нас. В Името на Иисус Христос, искам да ви благословя всички и семействата ви и да знаете, че Александрия и Патриаршията, тази врата ще бъде винаги отворена за вас. Благодаря ви.

Участници от ИвБЖ в Гръцкоправославния Великден в Александрия, Египет - април 2008

Видео от Александрия