ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/testimonies/churchpos/sfeir/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Свидетелства » Позицията на Църквата » Кардинал Сфеир »

 

Кардинал Сфеир

Негово Преосвещенство Кардинал Сфеир, Маронитски Патриарх на Андиохия и на целия Изток, приветства Поклонниците на ИвБЖ

Кардинал Сфеир приветства с добре дошли Васула и Поклонниците на ИвБЖ, през май 2005 г. (кликни за уголемяване)

Приветствуваме ви с добре дошли в Ливан. Вселенското движение е скъпо за Световната Църква, и знаете, че Католическата Църква е направила, каквото най-добро може за постигането на единството между Християните. Католическата Църква има специална комисия възглавявана от един Кардинал, и този Кардинал се старае да контактува с всички групи на Християнската вяра, за да изнамерят път за единството. Знаете добре, че Маронитската Църква е Католическа Църква и няма съответна такава в Православието. От своето раждане (Маронитската Църква) беше и остава, с благословията на Бога, както е. Маронитите са пръснати в целия свят, особено в Западния свят.

Bярвам, че някои от вас сте срещали Маронити в различни страни, Бразилия, Австралия, Канада, САЩ или Венецуела. И ние, както вие, търсим това единство, което желаеше нашият Господ Иисус Христос, когато каза: “Да бъдат всички едно, както ти, Отче и аз сме едно.” Знаем, че г-жа Васула е идвала вече в Ливан и се стреми за това единство. Знаем също така, че е представила своята доктрина и мислите си на Апостолския Престол, който публикува някои писания относно тази тема. Надяваме се вярата ни да е една в Иисус Христос, който е нашият Избавител и Спасител. Ако са съществували разногласия случили се в процеса на историята, поради каквито и да е причини и цели, искаме от Бога да прости всичките ни обиди и да ни възвърне към единството. Това единство е нашeто свидетелство към онези, които не вярват в Христос, след като всякакви разделения помежду ни не могат да родят вяра, и точно това подчерта вече нашият Господ Иисус Христос. Молим се заедно с вас за това единство, нека Бог да го осъществи по начина и на датата, които Той сметне за подходящи.

Искам от Бога да отвори правилните пътища за вас и за нас, да спечелим неговото одобрение и да можем да свидетелствуваме пред света за единството, а не за разделенията, след като днес светът изпитва крайна нужда от това единство, особено това на Християните. Благодаря ви за посещението ви в Ливан. Ливан е мястото, където Християните от всички групи са се събрали, и както вероятно знаете, съществуват общо 18 вероизповедания. Да, тези вероизповедания включват 6 Католически и 5 Православни, останалите са Мюсюлмански, които също са разнообразни. Както знаете, Мюсюлманите се делят на Сунити, Сиити, Друзи и така нататък. Затова, Ливан се счита за леярницата на всички хора. Знаят, че трябва да живеят заедно във взаиморазбирателство, вяра и обич, помагайки си взаимно в искреност. Искам от Бога да е с вас, да ви благослови и да ви помага в това усилие за постигането на това Единство. Благодаря ви.