ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/testimonies/churchpos/couto/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Свидетелства » Позицията на Църквата » Епископ Анил Джозеф Томас Куто »

 

Епископ Анил Джозеф Томас Куто

Епископ Куто от Делхи, Индия, приветствува Поклонниците на ИвБЖ през май 2005

(...) Св. Катерина от Сиена и други големи Светици, които оставиха голяма следа в Историята, не възнамерявам да ви говоря за това. И които се изправяха и които убеждаваха Папите и другите да се възвърнат към начина на живот според Евангелието.

Tрябва да призная, че в началото не се интересувах особено за това. Бях видял още веднъж Васула в Делхи през 1990 г., преди да стана епископ. Тъкмо се бях завърнал от Рим след Вселенското ми следване. Беше една много хубава среща с всички свещеници и т.н. Но през онзи период не бях взел нещата толкова насериозно, казвах си, че съществуват много подобни хора по света днес. Когато обаче започнах да чета писанията й, посланията и така нататък, видях, че е истинна, действителна, и е един път към Единството. Както четях вчера, не съществува нищо друго освен покаяние, смиреност, обич и да проумеем и да приемем един другиго на нивото на сърцето, и това мога да го забележа.

Извършва се в продължение на четири дена за първи път в живота ми и съм сигурен, че и други измежду нас изживяват същото нещо. За първи път в живота ни приехме Святата Евхаристия заедно: Православни, Католици, Англиканци, и така нататък. Разбира се, казвахме, че останалите Протестантски групи не бяха там, и че ако бяха там, те също щяха да приемат Святата Евхаристия. Бихме могли да замислим да ги включим в следващото поклонение, фокусирайки върху Словото на Бога. И виждайки, че Словото на Бога, вярата ни в Иисус Христос и християнската ни опитност в учението, могат да ни обединят всички, вярваме, че щеше да ги отведе към Божествената Евхаристия и в католическата традиция, която си споделяме всички и не само Римокатолиците. Щеше да ги отведе към пълното разбиране на това какво представлява Църквата и към цялата традиция на Църквата.

Така, този би могъл да бъде планът ни за следващото поклонение. Да се съберем, за да доведем другите, които не вярват в Святата Евхаристия като център на Единството. Но, със сигурност те вярват в Словото на Бога като център на Единството. Сигурен съм за всички нас, Словото на Бога е основата. Това го разбрахме в Делхи, когато Светият ни Отец, Папа Йоан Павел II почина и проведохме Bселенска служба, за да се помолим. Събрахме толкова много хора и всички говориха така хубаво за смъртта и за Възкресението, вярата, които всички си поделяме. Така казахме, възможно е да не става да се обединим всички на трапезата на Евхаристия, но сигурно можем да се обединим на трапезата на Словото на Бога. Следователно, можем да доведем Протестантите заедно, и това ще бъде една възможност и за нас да си поделим общата ни вяра и в крайна сметка да ги доведем в Единството на Едната, Святата, Католическата и Апостолската Църква.

И така, Васула, благодаря ти много. Благодаря ти за възможността, която ми даде.