ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/testimonies/churchpos/cdf2005/grechanswr/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Свидетелства » Позицията на Църквата » Изменения от Конгрегацията за Доктрината на Вярата (КДВ) (2005 г.) » Отговорът на Васула към КДВ посредством Отец Просперо Греш »

 
ПРЕДИШНА | КДВ СЪДЪРЖАНИЕ | СЛЕДВАЩА | ИЗТЕГЛЯНЕ PDF

Отговорът на Васула към КДВ посредством Отец Просперо Греш

Въведение на писмото на Васула към Отец Просперо Греш

Рим, 26.06.02

 

Всепреподобен От. Просперо Греш
Collegio Sta Monica
Rome

Относно: Отговор на Васула Риден на писмото на От. Просперо Греш от 4 април 2002 г. написано в името на Негово Високопреосвещенство Кардинал Йосиф Ратцингер, Префект на Конгрегацията за Доктрината на Вярата.

Уважаеми От. Просперо Греш,

Първо, желая да ви благодаря за това, че ми дадохте възможността да отговоря на въпросите ви отнасящи се до моите писания и дейности, въпроси, които изразихте с такова уважение в писмото ви от 4 април 2002 г. и които повтарят критиката съдържаща се в “Нотификацията” през 1995 г.

Съзнавам задачата и отговорността възложена на уважаемата Конгрегация да “изпитва духовете” (1 Йн 4:1). През всичките тези години осъзнах, би могло да се каже, сложността на тази задача на различаване и колко е деликатна, срещайки и аз в моя път много хора, които се приближаваха до мен, твърдейки, че и те имат божествени преживявания, които искаха да смесят с моите. От благоразумие и пред вид отговорността, имам за свой принцип да не им обръщам внимание. Затова, зачитам важността на вашето дело да предпазвате вярващите от вредни влияния и да опазвате вярата чиста от неавтентични преживявания, като същевременно защитавате истинските харизми, които биха могли да бъдат от полза за църквата.

Също така съм ви благодарна за това, че ми давате възможността да изясня и да осветля някои изрази, които е възможно да изглеждат неясни от факта, че са написани в образен и поетичен или символичен стил. Съзнавам, също така, че е необичайно това, че се обръщам към Католици Християни, докато аз съм Православна Гъркиня, но това вместо да бъде сметнато като нередност, желая смирено да бъде моят малък принос в лечението на разногласието между братя Християни. И така, ще отговоря по най-добрия възможен начин с пълна искреност и яснота на въпросите, които имахте добрината да ми поставите, еднакво уверена във великодушието, благоразположението и разбирането ви спрямо ограничените ми възможности да изразя в пълнота панорамата съдържаща се в 12-те тома на книгите озаглавени Истински в Бога Живот (ИвБЖ).

ПРЕДИШНА | КДВ СЪДЪРЖАНИЕ | СЛЕДВАЩА | ИЗТЕГЛЯНЕ PDF