ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/testimonies/christian/catholic/laurentin1/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Свидетелства » Християни Клирици, Монаси, Богослови и Проучватели » Римокатолици » Отец Рене Лорантен »

 

Отец Рене Лорантен

Отец Рене Лорантен е много познат за положителния му принос при въпроса за Меджугорие, както и за проучванията му що се отнася до нашироко разпространени появявания на нашата Богородица в цял свят през последните години. Написал е много важни дела върху живота на Църквата, Втория Ватикански Събор и Мариоложката теология. Това, което следва е взето от книгата му “Когато Бог дава Знамение”, даваща отговор на възраженията срещу Васула, и беше издадена през 1993 г. от Тринитас в Съединените Щати. (виж източници на книгите)

Васула е една от най-уравновесените и прозрачни ясновидци, които познавам. Бих могъл дори да бъда изкушен да кажа, че е, по начин изключително задоволителен, по-нормална, по-уравновесена от повечето от другите. Въпреки това, предизвика повече съпротива, от който и да е било друг. Защо? Да не би защото е Православна? Жена? Повторно омъжена? Такова е нейното влияние, че някои се страхуват, че плодовете на дейността й предизвикват гонения от страна на Сатаната. Трудно е да се измери ролята на всеки един от тези фактори, както и на много други.

Васула е Православна, това предполага, че естествено е еретичка. Православните се отделиха от Католиците поради една схизма, а не поради една ерес. Признават всички догми, съществували преди разделението през 1054 г. Това оставя вън Папата и Непорочното Зачатие. Последното ни идва от тяхната източна традиция, но понастоящем се отхвърля от повечето поради папското определение. Що се отнася до тези две точки, Васула се съгласува напълно с Католическата доктрина и това създава проблем у някои Православни хора. Един Православен теолог поканен да напише предговор за посланията й, се отказа от поканата, казвайки: “Тя е много Католичка.” Вселенството на Васула не е минимално. То е цялостно.

Друго предубеждение: Тя е жена говореща за Теология. Това все още не се приема от всички. Тя е от гръцки произход. Произхожда от друга култура. Това създава недоразумения у други.

Разведена е и наново омъжена. Изглежда, че това е най-големият проблем. Действитено, семейното й положение, е понастоящем напълно уредено. Беше сключила брак в църква с един протестант (1966 г.), в период, когато не е практикувала никаква религия. След цивилния си развод (1980 г.) се омъжва отново, на 13 юни 1981. Тогава е смятала, че става въпрос за Протестантски обряд съгласно религията на мъжа й, докато в действителност е бил цивилен брак. Християнка само по име, без да е имала някакво отношение към православната църква, не е знаела въобще, че бракът й би могъл да създаде проблеми. Когато отишла в църквата си, за да уреди брака си, първият свещеник, към когото се обърнала, изглежда не се е усетил, че съществува проблем, след като е ставало въпрос за смесен брак. Тя обаче настояла, за да е напълно наред с Православното законодателство. Едва тогава я напътили към свещеника занимаващ се с въпросите на брака. Той се заел с въпроса, следвайки “закона на икономия”, който бива следван в случай на разтурване на брака от нейната църква. Днешният й брак се проведе на 13 октомври 1990, в Гръцкоправославната църква в Лозана. Според църковния закон, положението й не представя проблем.

Някой би запитал, но защо Христос не започна, искайки от нея да разясни този въпрос? То е, защото той я води прогресивно, като учител, както направи в Стария Завет. Не поиска от Авраам и от Патриарсите да изоставят многоженството си. Става въпрос за една толерантност, която постепенно изчезна посредством духовния прогрес на откровението. По същия начин, Васула постепенно се включи отново в Църквата си и прие стойности от Католическото учение, включително тези на Свещеното Сърце, Папата и чистилището.