ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/spirituality/pilgrimages/pilgrim2005/2005report/2005report-pg3/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Духовност » Поклонения и Оттегляния » Поклонение в Ливан, Сирия и Йордания 2005 г. » Описание на Поклонението » Описание на Поклонението - част 3-та »

 

Поклонението на Мария

По особен начин, това беше поклонение на Богородицата. Нещо в благословията на Бет Мириам и на Светата Литургия, ни накара да почувстваме, че в компанията се намираше още един поклонник! Беше сякаш ни беше казала в Хариса, “Не ме оставяйте!” така, не я оставихме.

Our Lady of LebanonПоклонението се проведе през май, месец, който според традицията е свързан с Майката на Христос. Богородицата се намира в най-радостния етап в живота си, тоест преди Рая, това е Богородицата на Пролетта и на Възкресението. Разбира се, след Възнесението, тя копнееше да бъде с Бога, да е с Любимия си Син, с Отеца и със Светия Дух на небето, но срещайки Възкръсналия Иисус, след като беше видяла Живото лице на Иисус, след неописуемата Му болка в Голгота, трябва да е била изпълнена с радост. На Запад Християните пеят традицонно: “Радвай се, Небесна Царице! Алелуя!”

 

Our Lady of Lebanon
Богородицата на Ливан

"Васула, ще те накарам да разбереш колко страда Обичта, слушайки тези обиди; Васула, нека се узнае, че Аз, Господ, почитам Своята Майка; нека онези, които Я обиждат, узнаят, че е Царицата на Небесата и че върху Главата Й, Аз, Господ, съм поставил корона, корона с дванадесет звезди; царува, любима, и това е написано в Словото Ми; почитам Своята Майка и както я почитам Аз, дължите и вие да Я почитате; " 8 октомври 1987

Следващата църква, която посетихме, също беше посветена на Богородицата;Богородицата на Мантара, в Магдуш. Светата Литургия отслужи един Мелкитски Епископ, Джордж Кахале. Проповедта направи отец Рене Лорантен, и говори за Светата Троица. Литургията беше на Св. Йоан Златоуст, и отново изпитахме дълбоко чувство на единство, гледайки Православни, Католически и Англикански свещеници да стоят заедно около един олтар. Епископът беше Католик, но Православният знаеше Литургията, и Католиците и Англиканците четяха френския превод.

Group after Mass at Melkite Greek Catholic Church, celebrated by His Excellency Bishop Georges Kahhale, Bishop Exarch of Venezuela, Melkite Greek Catholic Church in Venezuela
След Литургията в Мелкитската Католическа Църква отслужена от Епископ Джордж Кахале

Според Евангелието на Марко 7:24, Иисус беше посетил Тир и Сидон, днес Саида, за да проповядва Eвангелието и да лекува болните. Според едно предание, което води началото си от преди много вековe, Богородицата е дошла със Сина си тук, но тъй като тогава се е забранявало на еврейските жени да влизат в езически градове, Богородицата чакала в пещерата Магадушe. Римският път, който се простира от Йерусалим до Ливанското крайбрежие, минава през това село. Тук Богородицата чакала с молитва и съзерцание. На това красиво място за поклонение, Богородицата бива наричана, “Очакващата Богородица”.

Посещението на това място за поклонение със сигурност беше едно oт най-вълнуващите ни преживявания. Отново Богородицата ни напомни Своето присъствие. Сякаш казваше, “Очаквах ви, защото дойдохте със Сина Ми, Иисус.”

Our Waiting LadyOur Waiting Lady
Очакващата Богородица

 

Outside the entrance of shrine
Пред входа на Светилището

 

Inside the entrance of shrine
В Светилището

 

Grotto where Our Lady waited for Jesus
Пещерата на Светилището, където Богородицата очакваше Иисус

Тази област е свързана и с пророка Илия, който беше посетил една вдовица и нейния син в Зарефта или Сарепта, един Сидонски град. Тук беше говорил с пророчески слова отнасящи се не само до него, но и до вдовицата и нейния син, показвайки по този начин, че Бог се грижи за всички. Чрез него, добрият Бог размножи малкото брашно и олио, които беше използвала жената, за да нахрани пророка. По-късно, когато синът на вдовицата се разболял сериозно, Бог веднага го излекувал чрез Своя пророк: гостоприемството предоставено на Божия пророк, носи благословии от небето (Царе I 17:7-16).

След това всички се качихме в автобусите направлявайки се към границата. Сред 281 поклонници участваха 50 клирици, от общо десет Християнски деноминации: Римокатолици, Англиканци, Мелхити, Православни Украинци, Гръцкоправославни, Коптски, Православни Румънци, Православни Арменци, Лутеранци и Маронити. Имахме също така честта да се намират с нас и един Будист, един Мюсюлманин и един Индус.

Бяха представени 40 страни: Аржентина, Армения, Австралия, Бангладеш, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Чехия, Дания, Англия, Франция, Германия, Гърция, Индия, Ирландия, Италия, Ливан, Мексико, Монако, Холандия , Норвегия, Филипините, Пуерто Рико, Полша, Румъния, Руската федерация, Шотландия, Сингапур, Южна Африка, Испания, Швеция, Швейцария, Тайван, Тайланд, САЩ, Уругвай и Венецуела.

Ливан е страна пълна с въпроси, предизвикателства, възможности и благословии. Ливанските химни и църковна музика са уникални и дълбоко вълнуващи, изразяващи заедно скръб и радост, но най-вече радост. Бог бива прославян по много начини, в много сърца, в много страни. Езиците са различни, музиката е различна, но усещаме единството на сърцата. Възможно е да чуете езика на сърцето без да разбирате думите! 

Ливан се споменава седемдесет пъти в Светото Писание. Кедрите на Ливан са свързани със силата, и изобразяването на кедрите се използва във връзка с добрите и лошите хора, а псалм 92 казва:

Праведният цъфти като палма, издига се като кедър ливански.”

Кедрите, техният мирис и реките на Ливан съставляват част от метафоричното описание на Възлюбения в Песента на песните, поема посветена на обичта на Бога към Неговия народ и особено към всяка душа. Във втората книга на Царствата в Стария Завет четем, че Ливанското кедрово дърво беше използвано от цар Соломон в изграждането на храма на Йерусалим. Красота, сила, ухание, и знак за истинско поклонение: това е Ливан според Господа.

View of Lebanon from Harissa
Изглед към Ливан от Хариса