ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/mission/reports/2008/africa2008/leribe-lesotho/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Мисия » Описания на Срещите на Васула » 2008 Описания » Васула Посещава Южна Африка, Свазиленд и Лесото » Лерибе, Лесото »

 

Васула Посещавава Южна Африка, Свазиленд и Лесото 

Лерибе - Масеру, Лесото

Така, на следващия ден, петък, 7 ноември, с помощта на Емануел, който с радост предложи да ни закара в Лесото, и с Уини и Грацинда, пътувахме близо 4 часа и стигнахме на границата с Лесото, където ни чакаше Евелин Лебона, душата на организирането на посещението на Васула в страната, и 2 коли с приятели на ИВБЖ.

Веднага щом беше информирана, че Васула прие поканата й и ще посети Лесото, Евелин започна организирането на изказванията й с помощта на членовете на групата за молитва. Уреди срещи на Васула с Архиепископа на Лесото, Епископа на Лерибе и няколко Католически свещеника. Също така уведоми манастирите за посещението на Васула в страната им. Даде съобщения в Радиостанцията на Лесото, във вестници, афиши в църквите, уреди интервю на Васула в държавния канал и нае професионалст да заснеме изказванията й

Евелин Лебона организира 3 изказвания на Васула в Лесото и я представи на всички с радостта на малко дете. Едно дете на 84 години, работещо със смиреност, невероятна жизненост и ентусиазъм за разпространението на посланието в страната й.

Лесото е малка африканска страна, с население около 2 млн души, граничеща от всички страни с Южна Африка. Поради живописния си пейзаж, страната е наречена “Швейцария на южна Африка”. Днес е една от най-бедните страни в света, и за съжаление процентът на СПИН е висок и това води до постепенно намаляване на населението. Васула беше живяла в Лесото със семейството си, две години преди да започне получаването на посланията. Първото й изказване беше през 1999 г. и това е третото й посещение тук.

Лерибе, Лесото

След като минахме границата, се отправихме към църквата “Санта Моника” в Лерибе, където щеше да говори. Пътят беше изпълнен с цветове и движение. Десетки радостни деца с училищните си форми се връщаха от училище. По пътя дребни продавачи с импровизирани щандове продаваха продуктите си. От главния път завихме вдясно и последвахме малък селски път водещ към църквата. Епископ Пол Коарай, читател на посланията на Истинския в Бога Живот, ни прие в скромния си дом. Разговаря сърдечно с Васула и с нас, изслуша програмата й и ни придружи до църквата “Санта Моника”, с капацитет 4000 души, пълна с малки деца, ученици, но и хора от всички възрасти, които пееха химни, чакайки да започне срещата. Входът на църквата и коридорите бяха пълни. Присъстваха близо 4500 души.

Bishop Paul Khoarai welcomes us in his home in Lesotho
Епископ Пол Коарай ни приветства в дома си в Лесото

Епископът беше уведомил вярващите и ги беше насърчил да присъстват на изказването на Bасула, която идваше от много далеч, за да предаде в Лесото посланието на Христос. Васула с простота и детски ентусиазъм говори за изживяването си с Христос повече от един час, задавайки от време на време въпроси на аудиторията, която с ентусиазъм участваше. Приключвайки с речта си тя поиска всички да станат и да се помолят с “Отче наш”, както й го беше научил Отецът, и приключи, казвайки, че това, което бяха чули, е едва само една капка от това, което й беше дал Господ през тези 23 години на учение и се намира в книгите на Истинския в Бога Живот. Васула даде на Епископа два екземпляра с посланията на ИВБЖ на английски, книгата за Eдинството и книжки с откъси от посланията, които щеше той да постави в библиотеката на църквата, за да ги четат енориашите.

Vassula speaks in the Church of Santa Monica in Lesotho, to about 4000 people
Васула говори в Църквата "Света Моника" пред близо 4000 души 

Поканени от Епископа, обядвахме в дома му заедно с Евелин, Естер, Тини и други от групата за молитва, които ни придружаваха. Благодарихме му от сърце за приема, който предостави на Васула и на посланието на Христос, и обещахме да изпратим повече книги в църквата му, и на всеки три месеща списанието с новините на ИВБЖ.

Vassula with the young students from Santa Monica Church in Lesotho
Васула с младежите от Църквата "Санта Моника" в Лесото

В Лерибе бяхме поканени да гостуваме в женския манастир на “Божието Провидение”. Монахините посрещнаха Васула с възторжени възклицания и радост, което е в тяхната традиция. Игуменката я привества от името на 30те монахини, казвайки: “Васула, радост и благословия е да се намираш в нашия манастир” и й поиска да разкаже особеното си изживяване с Бога.

With the Nuns from the Convent of Divine Providence in Leribe
С Монахините от манастира "Божието Провидение в Лерибе 

В събота, 8 ноември, преди изказването си в църквата “Св. Йосиф”, Васула се срещна с отец Якоб Нлапо, който я посрещна, казвайки: “с нетърпение очакваме да те чуем!” Църквата “Св. Йосиф беше пълна с хора, около 800 души, сред които много деца и ученици. Васула говори с простота за Бога на десетките деца, които следяха с интерес и участваха, отговаряйки на въпросите, които тя задаваше. Лесото, тази малка страна, трябва да е особено любима на Господа, защото в нея живеят смирени, бедни, но радостни хора, изпълнени с обич и жажда за Hего.

Addressing the people of St. Joseph's Cathedral in Leribe
Говорейки на хората в Църквата "Св. Йосиф" в Лерибе 

На обяд, сестра Клара от името на монахините, поднесе на Васула подаръци, казвайки: “Ние сме бедна общност. Нямаме много неща да ти дадем, но ти ги поднасяме от сърце и искаме да ти благодарим, Васула Риден, за голямото пътуване, което направи. Знаем добре трудностите и усилията ти да ни донесеш дотук посланието на Христос. Благодарим ти от дълбините на сърцето си, и тази общност от монахини ще разпространи Посланието на Господа!” На изхода на манастира, игуменката се сбогува с Васула и каза: “Щастливи сме, че беше с нас”, а Васула даде на монахините книги с посланията и каквито печатни материали имаше със себе си. Липсата на книги на ИВБЖ беше много сериозен проблем, с който се сблъскахме в Лесото и Свазиленд. Раздадохме всички книги на ИВБЖ, които имахме в багажа си на свещеници и монахини, които ги приеха с голяма благодарност.

Тръгнахме от Лерибе на обяд и късно следобяд пристигнахме в Маcеру, където Васула даде кратко интервю в Lesotho TV, пред вид изказването й на следващия ден в Маcеру, столицата на Лесото.