ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/mission/reports/2008/africa2008/johannesburg/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Мисия » Описания на Срещите на Васула » 2008 Описания » Васула Посещава Южна Африка, Свазиленд и Лесото » Йоханесбург, Южна Африка »

 

Васула Посещава Южна Африка, Свазиленд и Лесото 

Йоханесбург, Южна Африка

B неделя, 2 ноември, сутринта, след като се сбогувахме с Октавия и групата за молитва, отпътувахме от Свазиленд за Йоханесбург, където ни очакваха Уини и Емануел. След кратка почивка, тръгнахме за Катедралата “Христос Цар”, където Васула даде на обяд свидетелство в изпълнената с хора църква. Повече от 1000 души от различни деноминации и социални класи, богати и бедни, цветни и бели, клирици и миряни, от различни райони, съставяха колоритната аудитория, която малко преди започването на речта й пя химни и възхвали Господа. Отец Шон приветства хората, особено Епископ Бути Тлагал, който проследи речта от първия ред, и след това приветства горещо Васула, казвайки: “Васула не идва за първи път тук в нашата Църква, през последните 15 години дойде много пъти, и я считаме за Африканка, след като е родена в Египет...” Свидетелството на Васула започна с “Отче наш”, трая близо един час и беше изпълнено с гореща обич за Иисус. Един апостол на Иисус, пътуващ неуморно, където го повикат, при трудни условия повечето пъти, и предава Посланието на Господа, жив пример за всички нас. Преп. Бути Тлагал приключи срещата, благословявайки вярващите.

Vassula speaks at the Cathedral of Christ the King
Васула говори в Църквата "Христос Цар"

Следобяд, отец Емил Блазер взе от Васула интервю по телефона за Католическата радиостанция Veritas, което продължи близо един час.

В понеделник, 3 ноември, след закуската с Митрополит Серафим и двама Православни свещеника, последва среща в офисите на Католическата Църква с отец Шон, Емануел, Уини, Грасинда, Мартин и няколко други организатори в Йоханесбург. За обяд, Митрополит Серафим беше поканил в резиденцията си организаторите на срещите на Васула, и Гърци приятели на общността. Атмосферата беше весела и предодобният, приятен домакин, се грижеше с интерес и обич за гостите си.

Vassula with Metropolitan Seraphim, Fr. Shaun and the TLIG Prayer group of Johannesburg
Васула с Митрополит Серафим, Отец Шон и група за молитва на ИВБЖ в Йоханесбург

Вечерта, в Гръцката радиостанция на Бедфорд, Васула даде интервю на Митрополит Серафим, отговаряйки на въпроси относно мисията й, молитва и обединението на датите на Великден, горещо желание на Христос.

Metropolitan Seraphim interviews Vassula for the Pan-Hellenic Radio Station of Bedfordview
Митрополит Серафим интервюира Васула за Гръцката радиостанция на Бедфорд

Във вторник, 4 ноември, приятелите на ИВБЖ имаха добрината да ни поканят да разгледаме забележителностите в Леседи, културно селище, което показва културата и традициите на хората в Африка. При пристигането ни в Леседи ни посрещнаха по традиционен африкански начин и ни разведоха в селото им, където открихме много впечатлителни страни на културата на африканския народ.

Lesedi Cultural Village
Културното Селище Леседи

В петък, 5 ноември, сутринта, Васула говори в Гръцкоправославната църква “Панданаса” в Йоханесбург. Поканите за изказването й бяха изпратени от офиса на Митрополит Серафим към водителите на всички църкви в Йоханесбург и Претория. На изказването присъстваха клирици от различни деноминации. Повечето от тях познаваха Васула и бяха прочели посланията или бяха чули за тях. Митрополит Серафим представи Васула, казвайки: “... Понякога Бог зове хора, за да ни даде Духовни напътствия, затова ви приветствам всички в Храма на Православната Църква, и те приветствам и теб, Васула, и ти благодаря за това, че прие поканата ни да говориш за толкова важни въпроси...”

Васула, преди да започне речта си, помоли Иисус да й даде едно послание, което да прочете на срещата. Отвори книгата и попадна на посланието “Истински Пастири”, 30 юни 1993, отправящо се към свещениците Му. Прочете също така "Посланието за Единството", 14 октомври 1991.

"Tтези, които не твърдят, че виждат, са верни;" 30 юни 1993

"Иисус им рече: да бяхте били слепи, не щяхте да имате грях; но сега казвате, че виждате, затова грехът ви остава." Йоан 9:41

Накрая на изказването си й бяха зададени въпроси от свещениците и миряните. Беше явен ентусиазмът на някои свещеници, които я слушаха за първи път. Един от тях, Римокатолически свещеник, млад на възраст, беше развълнуван от духовното съдържание на речта й, но и от отговорите, които даде, впечатли го особено отговора относно мястото на Богородицата в Църквата.

След срещата имахме възможността да се срещнем и да разговаряме с приятелите на ИВБЖ от Йоханесбург и Претория.

<
Vassula's address at the Greek Orthodox Church of Panayia Pantanassa in Johannesburg
Изказването на Васула в Гръцкоправославната Църква "Панданаса" в Йоханесбург 
Priests and Lay people stay for a Q & A with Vassula
Свещеници се снимат с Васула

В четвъртък сутринта, 6 ноември, тръгнахме за летището с дестинация Лесото. Пристигнахме рано, минахме през контрола, дадохме багажа си, и докато чакахме на гейта да се качим на самолета, внезапно установихме, че вратата беше затворена и самолетът отлита без нас...