ВРЪЩАНЕ КЪМ УЕБСАЙТА:http://www.tlig.org/bg/interreligious/hiroshima/РАЗМЕР НА ШРИФТА: NORMAL - LARGE

Български » Междурелигийни » Посещение на Васула в Будисткия Храм в Хирошима »

 

Посещение на Васула в Будисткия Храм в Хирошима, Япония, на 4-6 август 1999

По време на организирането на пристигането на Васула в Япония, почувствах, че трябва да поискам съвета на Бога, с пълно доверие в Него, така че участващите в срещата да са отворени за обрат в сърцата си. Също така, да разберат необходимостта от непрекъснатата молитва с цел тясното общение с Господа в сърцето им и да придобият усърдие за Неговата мисия.

Срещата се проведе на 4 август в 6.30 часа вечерта в Будисткия Храм Myritin (морска звезда). Темата на срещата беше да ни научи “Колко добър е Господ”. Присъстваха над 100 души, Будисти, Синдоисти, Православни, Румани, Католици и Протестанти от различни вероизповедания, както Лутеранци, Баптисти, Методисти, Англиканци. Присъства също така и преп. Епископ на Хирошима Joseph Misue и няколко свещеници и монаси. Домакините ни, Будистите, наистина бяха докоснати от християнското послание, разкриващия се Бог, който е и поводът на нашето щастие и надежда.

Срещата на Васула съвпадна с 54-та годишнина от атомната бомба върху Хирошима. Едноминутното мълчание беше придружено от молитви и надежда за света.

По време на раздаването на поканите за тази среща, искахме да създадем всякакъв възможен контакт, стараейки се да съсредоточим вниманието върху Бога, отговаряйки на въпроси. Като свидетели на истината съдържаща се в книгите на Истинския в Бога Живот и благодарение на многобройните чудотворни завръщания при Бога, които наблюдавахме около нас, изведохме докрай едно наистина апостолско дело, с уважение и вземайки пред вид веруюто на другите. С вяра в действителността на Иисус Христос в историята на човечеството и с писанията на Васула като единствено оръжие, видяхме истината да възтържествува, защото разпръсва чистата си светлина. Вярата, надеждата и обичта, които ни дава Бог и бащинското приветствие на Епископа ни, направиха възможна срещата в Хирошима.

Всички присъстващи или бяха вече прочели книгите на Истинския в Бога Живот или знаеха коя е Васула от членовете на групите за молитва на Истинския в Бога Живот. Така, всички знаеха за мистичния обхват на мисията й. Въпреки това, всички се изненадаха, чувайки тази съпруга и майка да говори по такъв прост и уверен начин за контакта си със своя Ангел пазител, с Богородицата и с трите Лица на Сяетата Троица. Стори ми се, че от всички сърца се изля вика на Свети Петър: “Господи, колко е хубаво, че сме тук!”

Васула ни напомни Обичта на Бога и силното Му желание да се завърнат всички в сърцето Му с буйна обич. Простота и дълбочина бяха характерни за изказването й. Припомнихме си и това, което Отецът ни каза на 18 юни 1994: “Ела и се научи: сутринта посей зърното си на обич, на обяд зърното си на мир и вечерта зърното си на помирение.”

Накрая, Васула даде на свещеника будист от Храма Myritin една статуя на Богородицата от Фатима. На друг будист от Храма Fukuyama даде Розария и кръст на един свещеник. Няколки дни по-късно, този свещеник ни показа кръста и изрази радостта си за успеха на срещата с Васула.

Статуята на Богородицата на Фатима е обогатила наследството на Междурелигийния диалог, който Будистите започнаха с Християните през 1987 г. Тази статуя я поставиха до Богородицата на Лурд, която бяха донесли от едно поклонение в Пещерата Massabielle.

На 5 август, Васула посети оживелите от нападението в Хирошима, в болницата на Атомната Бомба, където болни са приковани на легло за повече от 50 години. Видя същите лица, които бяха посетили Папа Йоан Павел II и Майка Тереза. Трудно е да опише човек вълнението от тази среща на Васула с жертвите и няма да забравя образа й, когато ги целуваше, гледайки у всеки един тайнството на болката и на злото, което води до Кръста на Иисус.

Следобяд, Католическият Университет ни предостави зала за групата за молитва на Истинския в Бога Живот. Васула ни научи колко важно е във всекидневието ни да живеем истински Живот в Бога. На всички ни направи впечатление честото повторение на думата “помирение”. Групата ни в Хирошима разбра колко е важно да живеем и да се молим за помирение. На всички въпроси получихме ясни отговори и белези на обич. След това, отидохме в Катедралата на Хирошима, където се проведе възпоминателна Литургия за жертвите на атомната бомба, която възглавиха епископите на Хирошима, Нагоя, Такамацу и Осака. Участваха също така и многобройни свещеници.

Получавайки с нас Евхаристията, Васула като Православна гъркиня осъществи мисията си, която е мир, обич и обединение с Господа ни. Така, тя, която е жив свидетел на жаждата на Господа ни за помирение, поклонник на милосърдната божия воля, продължи да осъществява по неизразим начин единството в ТЯЛОТО на ХРИСТОС.

По-късно, по време на вечерята, Васула се срещна с Будиста свещеник на Хирошима и със съпругата му. Изразиха своето вълнение и щастие за това, че посредством прогреса в отношенията с Християните можаха да си поделят това, което назоваха “съкровище” на Истинския в Бога Живот. Васула ги покани да участват в голямата годишнина Юбилей 2000 г. в Светите Места през март.

Многобройните младежи, които присъстваха на вечерята, поискаха от Васула духовни съвети за живота им. С майчинско внимание и с познатия й хумор се приспособяваше към всеки един от тях с отмерени и мъдри съвети. Ако бихме могли да запишем този простодушен разговор, щяхме сега да имаме сбирка от сентенции подобни на онези, които ни беше оставил през 5-и век Свети Варсануфий.

В петък, 6 август, в 8.15 часа се събрахме в големия “Парк на Мира”, където беше избухнала първата атомна бомба, на същия ден през 1945 г. и същия час. Сред насъбралите се, които се молеха, се чу звука на бончу, будистка камбана, а една сирена оповести едноминутно мълчание в цяла Япония. Същото синьо небе, същата горещина... малко преди трагедията, която причини смъртта на 100 хиляди души, между които много деца намиращи се в училищата си. До вечерта, хората, измъчени от изгарянията и жаждата, падаха в реките и изчезваха. Напуснахме парка, възпоминавайки наследството от една подобна трагедия, многото случаи на левкемия и рак на жлезите, които продължават да се срещат.

Пристигането на Васула в Хирошима, град с тежко минало, беше скъпоценен божи дар, който със сигурност ще донесе плод. Приятелите ми японци, ми казаха, че Истинският в Бога Живот им напомня книгата на Откровението на Свети Йоан. Също така, очакваме края на болката в света и възвръщането на радостта: един край и едно начало, които Свети Йоан ни оповести, казвайки: “Ела, Господи Иисус!” и Господ ни отговори: “Да, идвам скоро.”

След няколко минути, Васула отпътува за Фукуока, за да посети групата за молитва на Истинския в Бога Живот там.

Анджела Ушида